Den samfundskritiske ‘De uønskede’ er medrivende rå

Biografanmeldelse: Boligblokkene rejser sig slidte og grå mod himlen i Ladj Lys samfundskritiske ’De uønskede’, der udspiller sig i et fransk arbejderkvarter, som huser store dele af immigranter og flygtninge. Det er fra politisk side planen, at området skal byfornyes. Det betyder bl.a. nedrivning af de faldefærdige bygninger, som også huser sin del af problemer og kriminalitet.

Byens nytiltrådte borgmester Pierre Forges står bag fornyelsen af det fattige kvarter. Han er dog langt fra i øjenhøjde med menneskene for hvem blokkene er deres hjem. Mennesker af kød og blod. Med et liv, der leves i modvind med den politiske dagsorden. Her møder vi den idealistiske unge kvinde Haby Keita, der selv er vokset op i området. Hun har ikke tænkt sig at tie stille.

Tværtimod tager hun fat i problemerne for at vende situationen til beboernes fordel. De har brug for en, der kan tale deres sag. En, der kan gå forrest, så de kan blive boende og deres rettigheder blive overholdt. Det er ikke en nem kamp, hvilket Haby godt ved og hurtigt sander, når hun løber hovedet mod muren i mødet med borgmesteren og det politiske spil på rådhuset.

Instruktør og medforfatter Ladj Ly har et godt greb om sin fortælling, der bl.a. viser, hvad der sker, når et umenneskeligt bureaukrati møder en virkelighed og menneskene bag statistikkerne. Det er et møde mellem to verdener, der har forskellige måder at tackle situationen på. Nogle går pragmatisk og idealistisk til værks som Haby, mens vreden ulmer og eksploderer hos andre.

Anta Diaw leverer en stærk, engagerende og troværdig præstation som den selvsikre Haby. Jeg hepper oprigtigt på hende hele vejen. Bl.a. også fordi, at en forknyt Alexis Manenti er vildt usympatisk og øretæveindbydende kynisk som borgmesteren. Jeg forstår og mærker Haby og beboernes indignation i forhold til det politiske landskab og måden, de behandles på.

’De uønskede’ er hjerteskærende og vredesfremkaldende. En film om mennesker og magt. Om politik og virkelighed. Om rettigheder og om at gøre det rigtige. Om at kæmpe for det, man tror på, selvom det er imod alle odds. Så selvom historien bl.a. ikke er uden momentumaftagende lufthuller, ender det med at være en stærk oplevelse at vidne Haby og beboernes kamp for deres hjem.

’De uønskede’ får 4 ud af 6 stjerner:

’De uønskede’ har biografpremiere den 16. maj.