‘Back to Black’ er en generisk portrætfilm af Amy Winehouse

Biografanmeldelse: Historien om musiker og sanger Amy Winehouse er en sand tragedie. Hun blev med sin unikke stemme, sange og karisma katapulteret til stjernestatus i en ung alder og døde år senere af en alkoholforgiftning kun 27 år gammel i 2011. Den biografiske film ’Back to Black’ fortæller nu historien om den selvsikre sangers tumultariske liv og kaotiske forhold med kæresten Blake.

Historien begynder med den unge Amy, der tryllebinder både sin familie og publikummet på pubben med sin stemme. Herfra går historien sin slagne gang for at fortælle historien om vejen til stjernerne, om misbruget, om succesen og nedturen, hvor særligt forholdet til hendes bedstemor, far og kæresten Blake spiller en central rolle for det desværre ikke vildt gribende portræt.

Marisa Abela gør dog sit bedste for at portrættere unikaet Amy Winehouse. Det er selvsagt ingen nem opgave – og det lykkedes da heller ikke rigtigt at komme helt derind, hvor sangerens dæmoner for alvor får dramatisk dybde og gribende tyngde. Heldigvis ender skildringen ikke som en karikatur, men fremstår trods alt ganske oprigtig, selvom det hele menneske er svær at få øje på.

Historiefortællingen er bare ikke særlig interessant forløst. Hvilket i grunden er ret utroligt, når nu sangerens alt for korte liv var fyldt med så meget drama. Så meget vildskab. Vildskaben og dramaet kommer desværre bare ikke rigtigt helt derind, hvor smerten vinder genklang i mig. Instruktør Sam Taylor-Johnson kommer aldrig rigtigt igennem med en unik stemme i sin menneskeskildring.

Det er heller ikke meget originalitet, at Matt Greenhalghs manuskript tillader i sin desværre ret generiske gennemgang af Amy Winehouses liv. Her står alkoholmisbruget og hendes farlige omgang med stoffer også centralt, hvor jeg bestemt er vidne til tragedien, mens musikken heldigvis også spiller en stor rolle, selvom jeg aldrig for alvor får et troværdigt indblik i stjernens musikalske rejse.

Her er ikke meget indblik i sangskrivningsprocessen og arbejdet med hendes albums. Det er en skam, da balancen mellem tragedien og hendes magiske musik ikke helt finder et gribende fodfæste. I sidste ende er filmen alt det, som Amy Winehouse ikke var, nemlig middelmådig. En film, der ikke rummer videre stor vildskab, hjerte og smerte, men sådan cirka bare er ok.

’Back to Black’ får 3 ud af 6 stjerner:

’Back to Black’ har biografpremiere den 11. april.