‘Kalak’ er et gribende portræt af en mand på randen af livet

Biografanmeldelse: Grønlands sneklædte natur og frysende kolde omgivelser danner rammen for det dybt gribende portræt af et menneske på randen af livet. På flugt fra sig selv og sin traumefulde fortid, følger man i ’Kalak’ Jan, der som ung blev misbrugt af sin far. Nu bor han i Grønland med sin hustru og to børn, hvor han arbejder som sygeplejerske og forsøger at finde fodfæste i livet.

Jan plages fortsat af fortiden, der ulmer som et sort monster lige bag hans venlige ydre og melankolske øjne. Livet i Grønland går sin gang, mens Jan udfordrer sig selv i nattelivet væk fra familien. Han forsøger at lære grønlandsk. At passe ind og blive en accepteret del af samfundet og den lokale kultur. At blive elsket og finde et sted til sig selv i verden, hvor han hører til.

Fortiden bliver dog som begsort kviksand ved med at trække Jan længere ned med sig. Den uundgåelige konfrontation med fortiden og traumet står malet op i fremtidens uklare horisont. Man kommer tæt ind på livet af den flerfacetterede Jan, der med stor ømhed, intenst nærvær og nuanceret menneskelighed portrætteres overbevisende af Emil Johnsen.

I rollen som Jans hustru Lærke finder man en empatisk Asta Kamma August, der på fornem vis komplementerer fortællingens menneskelighed og herunder dynamikken i den lille familie. Filmen er instrueret og medforfattet med stor indlevelse og sikker hånd af Isabella Eklöf på baggrund af den selvbiografiske roman ’Kalak’ af Kim Leine.

Den barske fortælling indfanges elegant og råt af fotograf Nadim Carlsen, der dynamisk skildrer både de grønlandske vidder, livet blandt landets beboere og Jans vaklende tilstedeværelse i en verden, han har svært ved at blive en del af. I samspil med billederne og lydsidens nærvær bringes både mennesker og miljø til live gennem historien, der er baseret på virkelige hændelser.

’Kalak’ er svær at fordøje og kapere. Det er en brutal fortælling, der rummer stor sorg og smerte, som i filmens gribende og hjerteskærende skildring griber mig i maven som en kold jernklo, der ikke vil give slip. Selv hvis solens varme stråler måtte ramme den, bliver den siddende. Det er en engagerende film, der fortælles med tankevækkende nuancer og insisterende indlevelse.

’Kalak’ får 5 ud af 6 stjerner:

’Kalak’ har biografpremiere den 7. marts.