Dokumentaren ‘Smoke Sauna Sisterhood’ åbner et intimt rum

Biografanmeldelse: Varmen hænger tungt i luften, mens dampen fylder saunaens træbyggede rum. Her sidder en gruppe kvinder fra forskellige steder i livet. De mødes for at mærke varmen. Mærke kroppen. Mærke naturen. De mødes for at snakke om store emner, dele hemmeligheder og fortælle om indre dæmoner, der har fulgt dem gennem livet.

Dokumentaren ’Smoke Sauna Sisterhood’ tager mig med ind i et meget personligt og intimt rum, hvor kameraet indfanger kroppene og kvinderne. Deres dybe samtaler. Deres tårer. Deres grin. Deres beretninger fra livet. Vi befinder os i en sauna midt ude i en skov i den estiske natur. Kulden bider, sneen daler og vandet er frosset til. Her mødes kvinderne i et rum langt fra alt.

Her kommer de tæt på hinanden gennem deres ufiltrerede og ærlige historier. Jeg kommer også tæt på. Der lægges ikke låg på. Det mærker jeg i hvert fald ikke. Det er råt og ægte. Det er fascinerende at blive en del af denne saunas indre, hvor røgen indhyller de nøgne kroppe, der bringer en sanselighed og menneskelig nerve til filmens fortælling og skæbneportrætter.

Filmens narrativ i saunaens rum afbrydes undervejs af ture udenfor i skoven, hvor kvinderne bl.a. tager en iskold dukkert eller kaster grinende sne på hinanden. Der er noget dejligt frisættende og befriende oprigtigt over filmen, der giver mig lyst til at mødes med mine venner og dele fortællinger og tanker om stort og småt. At komme hinanden ved. Ærligt og uden filter.

’Smoke Sauna Sisterhood’ bliver i sin form måske nok en kende repetitiv. Én beretning efter den anden foldes ud, her med de indskudte scener af bl.a. vinterbadning. Det gør heldigvis ikke historierne mindre vedkommende eller tankevækkende, men det gør selve filmen en kende fortællermæssigt forudsigelig. Heldigvis er der kød og dybde på netop kvindernes samtaler.

På trods af filmens små bump, bevæger den mig. Det er kvinderne, der bærer filmen i smukt samspil med de sanselige billeder af de bare kroppe og den vilde natur. Jeg kommer med andre ord ind i et rum, jeg ellers aldrig ville komme i nærheden af. Det er dragende, usentimentalt og helt rørende at høre om alt fra skyld, skam og sex til dick-pics og akavede begravelser.

’Smoke Sauna Sisterhood’ får 4 ud af 6 stjerner:

’Smoke Sauna Sisterhood’ har biografpremiere den 7. marts.