Zombiefilmen ‘Håndtering af udøde’ bider sig roligt fast i struben på mig

Biografanmeldelse: Det er med en konstant ildevarslende atmosfære, at den underspillede og triste zombiefilm ’Håndtering af udøde’ slæber sig dragende ind i et menneskeligt mørke, hvor kærligheden banker hos de efterladte. Fortalt i nedtonede farver og gråt vejr, forløses her tre historier, der fletter sig sirligt ind og ud af hinanden, hvor de døde vågner på mystisk vis.

Det hele fortalt i et adstadigt tempo, der med isnende ro og faretruende dommedagsstemning griber mig om struben og sætter sig i maven på mig, mens mit hjerte knuses af de tragiske skæbner, jeg er vidne til. Det er sorg og melankoli omsat til en fåmælt historie indrammet i smukt komponerede billeder af fotograf Pål Ulvik Rokseth, der elegant hiver mig ind i filmens triste verden.

Her er med andre ord ikke tale om en drønende zombiefilm med blodig splat og glubsk hjernespisning. Det er tungt på den knugende måde og på egen vis også smukt i al sit vemod. Det er visuel historiefortælling, der tager mig ind i en sælsom virkelighed, hvor de døde vågner til en tilstand af koma med deres kære omkring sig, mens forrådnelsen tager til og stanken stiger.

‘Håndtering af udøde’ er instrueret med et sitrende nærvær af Thea Hvistendahl, der også er medforfatter i samspil med John Ajvide Lindqvist, hvis bog filmen er baseret på. En fascinerende film, der på sin egen måde fatter sig i ordknaphed med gruen dirrende i billedet og dets udkant. For hvad vil de levende døde? Hvad gør det ved de efterladte, at de nu får deres kære tilbage i zombietilstand?

Med menneskelig indlevelse møder vi bl.a. et ældre par, hvor den ene vender tilbage til livet med tilbageholdt åndedrag, ordløs og grå hud. Kærligheden er evig og rækker også videre end selve døden. Det er her, at en smule lys får lov at titte frem fra mørket. Nemlig gennem kærligheden til dem, vi holder af. Partnere, børn og familie.

Thea Hvistendahl forløser med et roligt og sikkert greb den nuancerede historie om de levende og de levende døde med en befriende jerntro på, at jeg ikke behøver stopfodres med en tempofyldt plotafvikling for at få en stor oplevelse. Her er det atmosfære, billeder og lyd i samspil med fint afdæmpede menneskeskildringer, der griber mig. En zombiefilm, der er helt sin egen.

’Håndtering af udøde’ får 5 ud af 6 stjerner:

’Håndtering af udøde’ har biografpremiere den 15. februar.