Nicolas Cage brillerer i den absurde komedie ‘Dream Scenario’

Biografanmeldelse: Der er fuld skrue på den underspillede komik i Kristoffer Borglis charmerende, absurde og ikke mindst sjove komedie ’Dream Scenario’. Her brillerer Nicolas Cage som en helt almindelig mand, hvis liv fra den ene dag til den næste ændres totalt. Han begynder nemlig på mystisk vis at dukke op i folks drømme over hele verden. Fra anonym mand til verdenskendt med et trylleslag.

Det er den fascinerende præmis for filmen, der på elegant vis bringer temaer som berømmelse, anonymitet og kærlighed i spil. Det hele bundet sammen af en nuanceret Nicolas Cage, der empatisk portrætterer den småselvudslettende universitetsprofessor Paul Matthews. Han står i livet med uforløste faglige drømme, der måske pludselig kan få nyt liv gennem hans nye kendisstatus.

Men hvad gør denne nyvundne berømmelse ved ham? Ved hans familie? Og alle omkring ham? Det er den rejse, jeg kommer med på, når jeg drages ind i en verden af menneskelig skrøbelighed og mærkværdige drømme. For godt nok er Paul filmens dramatiske epicenter, men hans forhold til særligt sin hustru og to døtre er blidt, fint og ømt skildret.

Det er nemlig ikke kun Pauls liv, der vendes på hovedet. Som hans hustru Janet finder man en varm Julianne Nicholson. De to er som ægtepar virkeligt gode sammen. Der er grin og hjerte mellem de to. Jeg tror på dem, som jeg også tror på historien, dens bizarre præmis til trods. Kristoffer Borgli lykkedes således med en dynamisk hånd om instruktion og manuskript at forløse filmens potentiale.

Det betyder bl.a. en engagerende balancegang mellem det absurde, det varmt menneskelige og ikke mindst humoren, der fremkaldte både oprigtige grin og tankevækkende fnisen hos mig. Bl.a. gennem Nicolas Cages overbevisende portræt. Han rammer de menneskelige toner rent. Både det anonyme jeg og det at blive forført af pludseligt at få enorm opmærksomhed.

Legen med berømmelse kontra anonymitet fungerer skarpt, sjovt og tankevækkende. En berømmelse, der ikke beror på nogle meritter hos Paul, andet end at han på forunderlig vis dukker op i folks drømme. ’Dream Scenario’ ramte mig i hjertet som både underspillet og absurd komedie samt med sit yderst menneskelige portræt forløst brillant af Nicolas Cage.

’Dream Scenario’ får 5 ud af 6 stjerner:

’Dream Scenario’ har biografpremiere den 8. februar.