‘Viften’ spidder den danske kolonimagt komisk og tragisk

Biografanmeldelse: Det er med sortkomisk tæft, at instruktør Frederikke Aspöck og manuskriptforfatter Anna Neye – der også spiller en hovedrolle i ’Viften’ – fortæller historien om den danske kolonimagt på øen Sankt Croix på De Dansk Vestindiske Øer anno 1848. Her møder vi de farvede kvinder Anna Heegaard og Petrine, der har vidt forskellige livsvilkår.

Anna er fri og velhavende, mens hun ejer den slavegjorte Petrine. Anna lever med generalguvernøren Peter von Scholten på deres store landsted. Det omgivet af slaver, der udfører arbejdet på og omkring landstedet, hvor bl.a. børn fastspændt fra loftet vifter med store fjer, så deres ejere kan mærke en kølig brise ved middagsbordet. Tragisk og komisk grotesk.

Anna er med andre ord en magtfuld kvinde, der styrer hjemmet og formuen samt også husholdersken Petrine. Men mon denne slavebårne kolonimagt kan opretholdes? Noget tyder i hvert fald på, at det nok ikke helt er tilfældet, da der begynder at versere rygter om et oprør blandt slaverne. Men på hvilken side står i grunden Anna og Petrine i det ulmende oprør?

Vi bliver med ’Viften’ mindet om en brutal sandhed om Danmarks tid som kolonimagt og slavehandlere. Det er gjort med en balancegang mellem komik og tragedie samt med kvinder i front. Desværre lykkedes denne balancegang ikke lige elegant, mens bl.a. også præstationerne hos de medvirkende ikke kommer helt ud over rampen og sætter sig i hjertet og maven.

Ganske vist er her tale om en vigtig historie om bl.a. magt og frihed samt afhængighed mellem mennesker, men disse temaer får aldrig det nærvær, man kunne håbe på for at give fortællingen den dramatiske tyngde, som kunne være med til at løfte historien. Dog står filmens musikalske side stærkt i hænderne på komponisten Rasmus Bille Bähncke.

’Viften’ lykkedes kort fortalt kun delvist, hvor filmens billedside dog har øjeblikke af dragende skønhed og dramatisk tyngde ved fotograf Linda Wassberg. Men på samme måde som historien og karaktererne ikke for alvor bliver nærværende, forløses heller ikke den visuelle side til fulde, selvom her også vises potentialet til en film, der kunne være så meget mere.

’Viften’ får 3 ud af 6 stjerner:

’Viften’ har biografpremiere den 20. april.