Dæmonballade for fuld blodfest med ‘Evil Dead Rise’

Biografanmeldelse: Okay, kære venner. Bered jer på dæmonballade for fuld blodfest, når ’Evil Dead Rise’ folder sine splattede vinger ud og omfavner publikum med grusomhed og brutalitet. Ja, det er pokkers underholdende. På den klamme måde. Her er tale om en ny film i det dæmonbesatte univers, hvor den første film væltede verden med Sam Raimis ’The Evil Dead’ i 1981.

Siden er det blevet til to fortsættelser med Bruce Campbell i sin legendariske rolle som dæmondræberen Ash og en nyere serie samt et blodigt reboot med ’Evil Dead’ i 2013. Nu er de blodspruttende eskapader så tilbage med ’Evil Dead Rise’, hvor vildskaben bringes fra skoven og ind til byen i et møgbeskidt højhus, hvor vi møder en mor, hendes børn og søster.

Det går naturligvis hverken værre eller bedre end, at de fæle dæmoner uheldigvis hidkaldes – og så har vi den voldelige ballade med besættelser, kødklamme løjer og skvulpende opkast. Her er virkeligt medrivende fart på de splattede scener, når først der tages hul på den blodig byld. Og bare rolig, det er en byld fyldt med blodsjaskende godter for alle sultne gore hounds.

Udover al volden, er ’Evil Dead Rise’ også historien om en mors kærlighed til sine børn og fortællingen om et kompliceret søsterforhold, hvor vi altså møder moderen og hendes søster, der har det med at få trængt sig selv op i en krog i livet. Der er altså tilløb til en emotionel og mere psykologisk interessant slagside. Den bliver dog efterladt noget uforløst i bagenden af den skønne splat.

’Evil Dead Rise’ brillerer altså først og fremmest i sine kropsklamme optrin, hvor ingen synes at kunne vide sig sikre på at klare de uhyggelige besættelser. Derfor kan jeg også godt tilgive, at jeg ikke rigtigt bliver følelsesmæssigt involveret i karaktererne, der dog heldigvis spilles intenst af bl.a. Alyssa Sutherland som den beskyttende mor og Lily Sullivan som hendes rådvilde søster.

Splatterfesten er først og sidst en fornøjelig rutsjebanetur ind i den kropsvæskende vold, hvor bl.a. også lyddesignet af Peter Albrechtsen borer sig vellykket ind i mine øregange og på den måde veloplagt komplimenterer de blodige billeder. Instruktør og manusforfatter Lee Cronin lykkedes med at bringe Evil Dead-universet ind i en ny tidsalder og ind i til byen. Det fungerer.

’Evil Dead Rise’ får 4 ud af 6 stjerner:

’Evil Dead Rise’ har biografpremiere den 20. april.