Den franske ‘En dejlig morgen’ sætter livet og døden i stævne

Biografanmeldelse: Livet er ikke altid lige nemt. Det kan falde fra hinanden, men også være smukkere end smukt. I Mia Hansen-Løves franske drama ’En dejlig morgen’ møder vi den nogle og 30-årige Sandra, der er alenemor til sin 8-årige datter Linn. Hun har givet op på kærligheden og forsøger mest af alt bare at få livet til at hænge sammen, herunder bl.a. at hjælpe sin meget syge far Georg.

Sandra løber en dag tilfældigt ind i sin gamle ven Clément, der er både gift og far. De to indleder snart en affære, hvor Sandra får lov til at skimte kærligheden. Hendes far bliver sideløbende blot mere og mere syg, hvorfor Sandra må forsøge at finde et passende plejehjem til ham. Livet går sin svære og komplekse gang, hvor jeg stilles ansigt til ansigt med både livet og døden.

Fortællingen udspiller sig i et smukt Paris, hvor lyset falder forførende på byen. Sandra er blot en af hovedstadens mange skæbner, som der altså her zoomes ind på. Sandra portrætteres af Lea Séydoux, der rummer både stor styrke, men også en sart skrøbelighed bag sine melankolske øjne. Hun er et interessant bekendtskab i et drama, der dog ikke som sådan overrasker i sin historie.

Rollen som faderen George – hvis syn og hukommelse stille og stødt svigter ham – spilles elegant af Pascal Greggory. Dynamikken og det skildrede forhold mellem ham og Lea Séydoux er ømt, kærligt og hjerteknusende. Der synes også at ulme et knust hjerte i det nye forhold, Sandra er gået ind i med sin affære med Clément, der spilles charmerende og rådvildt af Melvil Poupard.

Hvor ’En dejlig morgen’ måske ikke just overrasker i sin fortælling, er det et ganske fornemt forløst drama med fine præstationer fra skuespillerne. Herunder bl.a. også datteren i skikkelse af en naturligt spillende Camille Leban Martins, hvis liv også påvirkes af den uro, der er i livet hos Sandra. Filmen er et stykke levet liv med alt, hvad det indebærer af kærlighed, sorg, glæde og afsavn.

’En dejlig morgen’ får 4 ud af 6 stjerner:

’En dejlig morgen’ har biografpremiere den 2. marts.