Kunst forenes med aktivisme i ‘All the Beauty and the Bloodshed’

Biografanmeldelse: Kan det overhovedet svare sig som enkeltindivid at gå op imod overmagten? Er kampen tabt på forhånd? I Laura Poitras’ både tankevækkende og indignerede dokumentarfilm ‘All the Beauty and the Bloodshed’ følger man fotokunstner og aktivist Nan Goldin og hendes utrættelige kamp mod den magtfulde og mangemilliardærer Sackler-familie.

Den indflydelsesrige familie stod bag opioid-epidemien, der har kostet i tusindvis af menneskeliv i USA. Faktisk dør omkring 100.000 amerikanere årligt af en overdosis af narkotika eller medicin, hvoraf cirka 75.000 af tilfældene er relateret til den afhængighedsskabende smertestillende medicin, opioids. Nan Goldin kæmper for, at medicinal-dynastiet skal stå til ansvar for sin rolle i epidemien.

‘All the Beauty and the Bloodshed’ er på den måde et portræt af kunstnerens aktivistiske kamp mod Sackler-familien, der donerer i millionvis af dollars til museer verden over. Her således med deres familienavn tronende på museer og i kunstgallerier. Filmen er samtidig et intimt portræt af Nan Goldins opvækst, vilde liv og virke som kunstner med en inspirerende vedholdenhed.

Her bliver hendes fortælling også et tidsbillede af bl.a. homoseksuelle og transkønnede subkulturer i Boston og New York i 70’erne og 80’erne, hvor Nan Goldin fik sit kunstneriske gennembrud som fotograf med netop autentiske skildringer af disse miljøer, sit eget liv og ikke mindst menneskene. Det bl.a. gennem sine fascinerende og unikke fotografier.

På den måde flettes Nan Goldins personlige historie og kamp mod Sackler-familien sammen med en interessant skildring af en brydningstid fyldt med at ville bryde med seksuelle tabuer og stigmatisering af minoriteter, hvor både politik, aktivisme og familiehemmeligheder samt det ikke at passe ind i samfundsnormerne udfordres, videre til familieforhold, kærlighed, misbrug og kunst

Filmens fortælling har mange spændende jern i ilden, men instruktør Laura Poitras får ikke helt vippet sig visuelt interessant eller fortællemæssigt udfordrende ind i denne ild. Det er mest af alt i selve valget af hovedpersonen og hendes historie, at ‘All the Beauty and the Bloodshed’ har sin styrke. Men i fortællestil og form lader filmen desværre en smule tilbage at ønske.

‘All the Beauty and the Bloodshed’ får 4 ud af 6 stjerner:

‘All the Beauty and the Bloodshed’ har biografpremiere den 16. februar.