På sporet af et kringlet komplot med ‘Amsterdam’

Biografanmeldelse: Vi skal tilbage til 1930’ernes USA med den stjernestærke ’Amsterdam’, hvor man følger tre venner. Et noget umage trekløver, der snart finder sig selv i en knibe. For at sige det mildt. De bliver nemlig falskt anklaget for et mord. De må nu tage flugten, hvor de snart kommer på sporet af en sag, der er større, farligere og mere hemmelighedsfuld, end de havde kunnet forudse.

Det er udgangspunktet for en ordfyldt fortælling om et stykke af amerikansk historie, som filmen øjensynligt er inspireret af. Det er endvidere også en historie om venskab, familie og kærlighed. Ja, endda meningen med det hele her på Jorden. Først og fremmest er det dog optrevlingen af et komplot, man snart aner konturerne af, efterhånden som vennerne bevæger sin frem i fortællingen.

Christian Bale er Burt Berendsen, en noget uortodoks og excentrisk læge med et glasøje. Han stjæler for mig showet med sit kulørte, skævt charmerende og underspillet morsomme portræt. Han får dog virkelig godt modspil i en sej Margot Robbie som veninden Valerie Voze og John David Washington som krigsveteranen og juristen Harold Woodman.

De er både gode hver for sig og ikke mindst sammen. Jeg følger dem med interesse på deres vej i at afdække den dystre hemmelighed, der ligger til grund for anklagen mod dem. Fortællingen bliver sine steder måske nok en kende ufokuseret, men også sært overforklarende. Her mister filmen noget af sit momentum. Det indhenter den dog undervejs. Ikke mindst takket være castet.

Her finder man i øvrige roller bl.a. også en dragende Anya Taylor-Joy, en karismatisk Michael Shannon og en tvetydig Rami Malek, mens Robert De Niro spæder til med solid autoritet. Derimod synes Chris Rocks portræt en kende malplaceret. Det er dog heldigvis ikke nok til at skæmme en rollebesætning, der er hele filmen værd, dens skønhedspletter til trods.

David O. Russell har både forfattet og instrueret ‘Amsterdam’, der er stærkest, når den skarpt sætter sin rute ind i fortællingens mystiske og dragende plot om hemmeligheden bag det alt sammen. Det i tæt samspil med det umage trekløver. Desværre forfalder filmen afslutningsvis til at overforklare sine pointer, der mangler den finesse, man ellers finder i fortællingen.

’Amsterdam’ får 4 ud af 6 stjerner:

’Amsterdam’ har biografpremiere den 6. oktober.