Det handler om ondskab i gyser-finalen ‘Halloween Ends’

Biografanmeldelse: Det er umuligt at holde en god bøhmand nede. Det har historien vist gang på gang i den ene film efter den anden med seriemordere som Jason Voorhees, Freddy Krueger, Ghostface, Jigsaw og Michael Myers. Sidstnævnte slasher-legende blev vakt til live på ny i 2018 med ’Halloween’. Den blev fulgt af ’Halloween Kills’. Nu lander så finalen ’Halloween Ends’.

Her fortsætter historien om overleveren Laurie Strode en håndfuld år efter begivenhederne i den forrige film. Hun er nu i færd med at skrive en bog om sine oplevelser med den mutte dræber Michael Myers. En kamp mellem de to, der tog sin begyndelse helt tilbage i 1978 med John Carpenters første og originale ’Halloween’. Det er igen den nu 63-årige Jamie Lee Curtis, der spiller Laurie.

Som filmens titel indikerer, er det meget vel enden på denne række af nye film i sagaen om Myers og Strode. Den store gyser-finale efter mere end 40 års kamp på liv og død. Her er med andre ord sin del af forventninger, der synes at skulle indfries. Men ’Halloween Ends’ gør noget andet end, hvad i hvert fald jeg lige forventede. Det fungerer både og. Men det er om ikke andet underholdende.

Det handler her om ondskab lige så meget, som det er det klimatiske møde mellem Laurie og hendes morderiske nemesis. Jeg vil ikke spoile, hvordan og i hvilken retning instruktør og medforfatter David Gordon Green tager sit nye dyk ind i mørket med Myers. Jeg vil blot sige, at man ikke skal forvente sig et klassisk stykke med Myers på bersærkergang.

Her er i min optik tale om et interessant take på franchisen og dens temaer, hvor netop ondskab står centralt. Hvad er den? Hvordan opstår den? Hvad gør den ved folk? ’Halloween Ends’ er også en film om at se sig selv i øjnene og konfrontere det, der gør allermest ondt. Her står Jamie Lee Curtis’ portræt af sin signaturrolle stærkt. Hun er sej, skrøbelig og umulig ikke at heppe på.

Selvom ’Halloween Ends’ måske nok er lidt ufokuseret og kringler sin historie i nye retninger for Myers, får man også sin del af blodigt brutale mord, hvilket hører til franchisen. Det er ondt og gør ondt at se på. Jeg er vild med det. I ’Halloween Ends’ er alt og intet på sin vis ved det gamle. Det fungerede for en fan af serien som mig med dette friske pust. Selvom jeg fik noget andet, end jeg ellers lige troede.

’Halloween Ends’ får 4 ud af 6 stjerner:

’Halloween Ends’ har biografpremiere den 13. oktober.