‘Resten af livet’ folder det dramatisk nuancerede ud i det stille

Biografanmeldelse: Vi har alle resten af livet foran os, det indtil livet ender. I det sagte danske drama ’Resten af livet’ stopper livet brat for den unge søn i en lille sønderjysk familie. Tilbage står nu søsteren Line samt moren Maren og faren Egon. Fyldt med sorg, forvirring og hver deres måde at håndtere det ubærlige og uforståelig tab. For hvordan kommer man videre i livet, når man slås helt omkuld?

Det er netop denne tragiske situation, der sætter filmens stille drama i gang efter, at man er blevet præsenteret for både familien samt venner, bekendte og byen, hvor de bor i. Her er fyldt med hjertevarme, lun humor samt ordknappe karakterer. Det er en verden og virkelighed, der med forståelse og respekt portrætteres af instruktør og manuskriptforfatter Frelle Petersen.

Her gælder det ikke store armbevægelser i dramaet, der mere beror på alt det usagte. Alt det, som det er så svært at sætte ord på. Sorgen. Tabet. Fortvivlelsen. Selvom fortælling har et tungt tema i centrum, rummer filmen også en varme og medmenneskelighed, jeg gribes af. Det både gennem familiens tre medlemmer, men også i den landlige omverden, som her åbner sig stille og roligt op.

På samme måde åbner også både Line, Egon og Maren op. Egon, der ikke som sådan er berøringsangst med tabet, men stadig finder det svært at finde ordene, det over for en mere forknyt Maren, der nærmest helt lukker ned for den tragiske sandhed. Samtidig er Line i gang med en svær fertilitetsbehandling med sin partner. Her er nok at skulle forholde sig til af alt det svære i livet.

Netop gennem Frelle Petersens forsigtige greb om tematikkerne og en videreformidlende forståelse for både livet, landet og naturen samt vores karakterer, bliver jeg hensat til det sønderjyske med alt, hvad det her indebærer af sin del af kaffe og kage, ringridning og underspillet humor samt ro og fred. Ro til fordybelse, men også ro til at stå med sorgen, der kun er tungere, når den ikke deles med andre.

’Resten af livet’ finder måske nok ikke helt vej ind til de stærke følelser hos mig. Dermed ikke sagt, at her ikke kommer fint fortalte og nuancerede følelser i spil, for det gør der. Frelle Petersen er kort fortalt lykkedes med at fint afstemt familiedrama med en omsiggribende sorg, men også et drama med hjerterum, varme og smittende humor af den stille slags.

’Resten af livet’ får 4 ud af 6 stjerner:

’Resten af livet’ har biografpremiere den 7. juli.