‘Lightyear’ sender publikum mod det uendelige univers … igen

Biografanmeldelse: Det startede i 1995 med den første ’Toy Story’ fra Pixar. En håndfuld fortsættelser om det levende legetøj senere, får vi nu historien bag et af de populære stykker legetøj, nemlig astronauten Buzz Lightyear. Animationsfilmens titel er ’Lightyear’ og er altså ikke en solofilm om legetøjet Buzz, men derimod om den frygtløse spacerager, der inspirerede tilblivelsen af den rumglade figur.

I ’Lightyear’ møder vi således Buzz Lightyear, der med sin besætning ombord på et rumskib flere lysår væk fra Jorden uheldigvis styrter ned og strander på en fremmed planet. Buzz tager skylden på sine skuldre, hvilket tynger ham, men også motiverer ham til at hjælpe holdet væk fra den farlige planet og sikkert hjem igen. Det er naturligvis ikke sådan lige til, men missionen må og skal gennemføres.

Man møder her ikke kun filmens karismatiske og elskværdige titelkarakter, men altså også et i øvrigt veloplagt hold af andre astronauter, rekrutter og herunder ikke mindst Buzz’ nye ven i form af den søde robot-kat Sox. Et kærligt og komisk sidekick. Farerne lurer ikke kun på planetens overflade, men også i det ukendte mørke, der omgiver kloden, som de er styrtet ned på.

Det er dog ikke vildt overraskende overraskelser, filmen er rig på. Derimod er fortællingen virkelig veloplagt fortalt, hvor der er godt fart på rumeskapaderne, hvilket er med til, at jeg hænger på, selvom historien måske nok ikke er den mest opfindsomme. Helt uden sin del af interessante tematikker er Pixar-filmen ikke. Bl.a. kommer universelle temaer om, hvad det vil sige at have et hjem fint i spil.

Helt centralt står også temaet om at føle skyd. Det i skikkelse at Buzz, der bærer på skylden over at have forårsaget nedstyrtningen. Noget han kæmper for at finde ro med, mens det nuanceres med spørgsmålet, om man nu også ville gøre noget om, hvis man fik muligheden for det. Det er dog overvejende fart over feltet, onde robotter og farlige slyngplanter, der løber med opmærksomheden hos mig.

Det er absolut også ok, når nu netop action, fortælling og holdet af karakterer serveres så legende veloplagt og har et yderst engagerende animeret liv. Det hele krydres således fint med netop de relaterbare temaer, der ligger som en tankevækkende bund under al filmens sjov og ballade. ’Lightyear’ er ganske vist ikke original, som når Pixar er bedst, men den er bestemt underholdende.

’Lightyear’ får 4 ud af 6 stjerner:

’Lightyear’ har biografpremiere den 16. juni.