‘Verdens værste menneske’ udfolder elegant levet liv i filmisk form

Biografanmeldelse: Hvordan står det egentlig til med dig? Hvor er du i livet? Hvor vil du hen? Ja, hvad er egentlig meningen med det hele? I norske Joachim Triers elegante ’Verdens værste menneske’ møder vi den næsten 30-årige Julie. Hun har samtlige spørgsmål helt inde på livet i filmen, der folder sig ud hen over en lille håndfuld år af hendes liv.

Det står ikke vildt godt til med Julie. Hun har ikke rigtigt fundet sin retning i livet og da slet ikke sin plads. Men gør det i grunden noget? Det synes lige så meget at være hendes omverden, der stresser og presser Julie for at gøre noget andet med livet. Hun er altid sprunget fra det ene til det andet. Nu arbejder hun i en boghandel og er kærester med den nogle og 40-årige Aksel.

Aksel presser på, da han er klar til at stifte familie. Det er Julie ikke. Hun er som altid ubeslutsom og forvirret over sit liv. Hvilken retning det skal gå i. Her tegnes således et både sart, nuanceret og gribende portræt af Julie, mens jeg spejler mig i både hendes livsspørgsmål, venner og bekendte. Der er nemlig en hudløs og oprigtig ærlighed i fortællingen, der går i spænd med mit eget liv.

For selvom filmen er gjort af en prolog, 12 kapitler og en epilog, så folder fortællingen sig naturligt ud. Det hænger bl.a. også sammen med den naturlighed, man finder i de medvirkende karakterers ageren og færden i filmens levede liv. Dialogerne falder med en troværdig naturlighed hele vejen, hvor vi altså følger Julies noget kaotiske liv. Det indre så vel som det ydre liv.

En både sart og stærk Renate Reinsve formidler med hele sin krop, gestik og stemmeføring et facetteret portræt af den vægelsindede og rodløse Julie. Jeg kan ganske enkelt ikke tage øjnene fra hende. Det både i soloscener, men bestemt også i de dynamiske scener med kærester, flirter, venner, bekendte og familie. Her optegnes en fortælling, der favner livets op- og nedture.

Instruktør Joachim Trier er med sin medforfatter Eskil Vogt lykkedes med et både følsomt og skrøbeligt, bittersødt og morsomt samt tænksomt og gribende drama, der favner Julies livssituation på en måde, så jeg gennem hende også møder mig selv og det liv, jeg lever. Det med en række troværdigt dragende karakterer og medspillere, der bevæger sig ind og ud af Julies liv.

’Verdens værste menneske’ får 5 ud af 6 stjerner:

’Verdens værste menneske’ har biografpremiere den 16. juni.