‘LUPIN III: Kastellet i Cagliostro’ er fuld animationsaction af Miyazaki

Biografanmeldelse: Det er 45 år siden, at den japanske animationsmester Hayao Miyazaki spillefilmsdebuterede i 1979 med den hæsblæsende ’LUPIN III: Kastellet i Cagliostro’. Nu får filmen repremiere i en nyrestaureret 4K-version. Miyazaki er som bekendt manden bag fortryllende film som ’Min nabo Totoro’, ’Chihiro og heksene’, ’Det levende slot’ og senest ’Drengen og hejren’.

Der er i den grad knald på hans medrivende debutspillefilm, hvor man følger den charmerende tyv Lupin III og hans medsammensvorne Jigen. De kommer ud på et vildt eventyr, der byder på alt fra falskmøntneri, pulserende biljagter og store eksplosioner, når de skal forsøge at råde bod på, at de er blevet snøret efter et storstilet kup.

Det bliver starten på en yderst underholdende rejse mod riget Cagliostro, hvor duoen undervejs bl.a. møder prinsessen Clarisse, der mod sin vilje står til at skulle giftes med en skummel greve. Så nu står den også på en redningsaktion, mens Lupin og Jigen må kæmpe for livet, når turen går rundt i grevens store borg fyldt med fjender og fælder, mysterier og hemmeligheder.

Miyazaki folder sin film ud med en smittende fortælleglæde, der sprudler af skøre og skønne idéer samt scener fyldt med energi og dynamik. Fra enorme tandhjul, der drejer faretruende rundt med Lupin i midten af det hele til energiske kampe med grevens kumpaner. Jeg bliver i lutter godt humør af at være i selskab med Lupin og co., når de sjove og engagerende eskapader ruller lystigt afsted.

Det er kort sagt med stor fortælleglæde og vidunderligt veloplagt animation, at ’LUPIN III: Kastellet i Cagliostro’ folder sig ud for fuld skrue i et herligt virvar af morsomme påfund, umage karakter og medrivende actionscener, der står i kø for at rive mig med. Det lykkedes i den grad. Ja, når mesteren Miyazaki står bag, er 45 år ingen alder.

’LUPIN III: Kastellet i Cagliostro’ får 5 ud af 6 stjerner:

’LUPIN III: Kastellet i Cagliostro’ har repremiere i biografen den 18. april.