‘Monkey Man’ er blodig hævntørst for fuld smadder

Biografanmeldelse: Der er fuld smadder på blodsjaskede næver, brutale øretæver og pulserende skudvekslinger i den virile hævnfilm ’Monkey Man’. Her møder vi en ung mand, der plages af et tragisk barndomsminde, der kostede ham sin mors liv. Nu er han voksen og med ét mål i livet: At hævne sig på dem, der stod bag morens død.

Der er dog lang vej til toppen i den indiske storby, hvor de rige og magtfulde banemænd befinder sig, mens han befinder sig i bunden af samfundet. Her kæmper han en daglig kamp for bare at overleve. Han tjener til dagen og vejen iført en abemaske i en kampsportsarena uden regler, men derimod godt med benbrud. Vejen til byens korrupte elite starter med andre ord helt i bunden.

Vi følger således hans vej gennem slummen, når hans rejse går sin brutale gang mod toppen af det korrupte hierarki. Men det er ikke nogen nem opgave, sådan at ville forcere de mange forhindringer på vejen mod retfærdighed. Det betyder nederlag med tonstunge tæsk til følge. Men han rejser sig beslutsomt gang på gang i en stålfast jagt på at forløse sin blodige hævntørst.

Dev Patel spiller den hævnende hovedrolle med intensitet, nærvær og hårde nævner, der troværdigt tæver sig vej gennem en kriminel underverden, som snor sig hele vejen til samfundets top. Jeg er fra først til sidst draget af ham som viljefast og fejlbarlige hævner. Dev Patel har også instrueret, medforfattet og produceret filmen, der med veloplagte slåskampe og beskidte miljøbeskrivelser river mig rundt.

Godt nok er ’Monkey Man’ en film, der med alvorstung tyngde folder sig sitrende ud, men der er også plads til velvalgte øjeblikke af humor – særligt af den groteske slags. Her er dog en klar indignation i portrættet af skellet mellem de rige og korrupte på den ene side og de fattige på den anden. Kombinationen fungerer, men historien bliver desværre over midten en smule for lang for sit eget bedste.

Det sagt, så er ’Monkey Man’ en virkelig underholdende slå-på-tæven-oplevelse, der går lige i maven og suger mig med ind i en verden af korruption, dedikeret hævntørst og pulserende koreograferede slåskampe og medrivende biljagter. Det er brutalt og nådesløst, så pyt med, at spilletiden måske nok med adrenalinopretholdende fordel kunne være skåret lidt ned.

’Monkey Man’ får 4 ud af 6 stjerner:

’Monkey Man’ har biografpremiere den 25. april.