‘Dune’ er et ærefrygtindgydende science fiction-festmåltid

Biografanmeldelse: Noget af det, der slår mig som det første i filmskaberen Denis Villeneuves science fiction-film ’Dune’ er, hvor helt utroligt engagerende fortællingens storslåede univers foldes ud og ikke mindst bringes visuelt til live. Det er med andre ord en visuel drøm af en filmoplevelse, hvor der både males store ørkenvidder op, mens de helt små detaljer også får facetteret liv filmen igennem. Sublimt!

Heldigvis er her også en historie, der er med til at give den blændende billedside dramatisk og medrivende tyngde. I fortællingens midte møder vi hertugen Leto Atreides, der får forvaltningsretten over intet mindre end ørkenplaneten Arrakis. Leto, hans konkubine Jessica og sønnen Paul begiver sig nu til planeten, men det er ikke en rejse uden farer. Således må Paul snart stå i front for at sikre sin og familiens overlevelse.

Villeneuve er en mand, der på elegant vis formår at fortælle sin historie i billeder. Det er nemlig lykkedes filmens fotograf Greig Fraser og effektholdet at skabe en verden, der på fornem vis bliver en overbevisende og integreret del af fortællingen og de mange karakterer, vi møder.  For her er mange karakterer at holde styr på. Det lykkedes dog overvejende godt at balancere dem alle på kryds og tværs.

Vi får bl.a. en nuanceret Timothée Chalamet som Paul Atreides, hvis portræt fortællingen igennem får flere toner og mere tyngde at spille med, mens Rebecca Ferguson som Jessica er både mystisk og sej. Oscar Isaac har gribende autoritet som Leto Atreides, mens Josh Brolin er intens som krigeren Gurney. Nå ja, ej at forglemme en i den grad herligt ulækker Stellan Skarsgård som forvokset skurk.

Rollelisten er meget længere og fyldt med stjerner, der altså fint får hver deres centrale scene, som er med til at etablere dem i universet og samtidig drive den sine steder lidt forudsigelige fortælling videre. Heldigvis bydes der også på overraskelser i en film, der langt overvejende er en alvorligt fortalt sag med ansigter langt i alvorlige folder. Nærmest kun Jason Momoas rolle bringer noget lethed til karakterholdet.

Heldigvis fanger den alvorstunge grundtone mig og matches af den sitrende og farvenedtonede billedside, hvor jeg ikke må glemme, hvorledes lyden på legende vis også er med til at fortælle historien sammen med det trommende og sine steder helt meditative score af mesteren Hans Zimmer. Kort fortalt er ’Dune’ en billedberusende filmoplevelse, der ikke bare skal ses, men opleves på så stort et lærred som muligt. Desuden er filmen første del af, hvad der forhåbentlig bliver til mindst to dele, baseret på Frank Herberts roman fra 1965.

’Dune’ får 5 ud af 6 stjerner:

’Dune’ har biografpremiere den 16. september.