‘Nowhere Special’ er et intimt far-søn-drama af den stille slags

Biografanmeldelse: Det er i roligt tempo, at det fint fortalte drama ’Nowhere Special’ folder sin rørende, gribende og egentlig både triste og håbefulde fortælling om en far og hans 4-årige søn ud. John er nemlig ladt alene tilbage med sin søn Michael, da moren smuttede kort efter fødslen. Tragedien vil imidlertid, at John er dødeligt syg med ikke langt igen, så nu må han træffe et svært valg.

John beslutter sig nemlig for at finde en adoptivfamilie til Michael, hvor han således vil kunne få et trygt hjem og en opvækst fyldt med den kærlighed, han nu ikke selv får mulighed for at give sin dreng. Men hvordan vælger man et nyt hjem for sin søn? Er det overhovedet muligt at vurdere, hvordan plejeforældrene vil være for Michael? Og hvordan forklarer John i grunden sin søn situationen?

Det er bestemt ikke nemt for John. Hvordan kan man i grunden også give sin søn væk, selvom situationen kalder på det? Det er med dette helt umenneskelige valg hængende konstant over hovedet, at John bevæger sig gennem et slidsomt liv som vinduespudser, mens han med nærmest allerede et ben i graven får så meget glæde ud af samværet med sin søn som muligt.

Ganske vist er det svære valg af en ny familie et dramatisk centrum i fortællingen, men filmens egentlige kerne er den ømme relation mellem far og søn. Det er hjerteskærende at se, hvordan John med stor omsorg tager sig af sin knægt, mens han samtidig må forholde sig til sin egen dødelighed og de barske realiteter. Deres forhold er portrætteret med stor indlevelse, hvilket smitter engagerende af på mig.

James Norton spiller med et nænsomt ansigt og menneskelig indsigt den pressede far, mens rollen som sønnen indtages af en troværdig og svært sød Daniel Lamont. Dynamikken og forholdet mellem de to er hele filmen værd. For selv når fortællingen måske nok går lidt i ring og noget dramatisk momentum lader vente på sig, er deres relation og samtaler så fint og vedkommende beskrevet, at jeg forbliver engageret.

’Nowhere Special’ er kort fortalt en fint afdæmpet og underspillet dramatisk fortælling om forholdet mellem en far og hans søn med det afgørende men, at døden presser sig på bag al den ubetingede kærlighed, der er mellem John og Michael. Det giver det stille samt gribende spillede drama en klangbund af tragedie, men filmen er bestemt også fyldt med både håb og glæde.

’Nowhere Special’ får 4 ud af 6 stjerner:

’Nowhere Special’ har biografpremiere den 23. september.