Den livlige ‘Tove’ byder på kunst, kærlighed og mumitrolde

Biografanmeldelse: Jeg kendte ikke til historien om kunstneren Tove Jansson, der har skabt de elskede mumitrolde samt de øvrige karakterer i det magiske univers. Med det livlige drama ’Tove’ kommer jeg med ind på livet af en kvinde, der er vild med livets mange kringelkroge. Ja, livet er for hende som et stort fantastisk eventyr, der skal udforskes. En glæde og fantasifuldhed, der smittede medrivende af på mig.

Tove er nemlig en kvinde, det er svært ikke at holde af og med, når hun kæmper både med at træde ud af sin succesfulde kunstnerfars skygge og dømmende blik, videre til kampen for selv at skabe sig en karriere som kunstner i egen ret. Jeg kommer således med ind i de kunstneriske kredse i efterkrigstidens Helsinski, hvor der både festes, danses og drikkes, men også kæmpes for penge til dagen og vejen.

I centrum for det hele finder man altså den livsglade Tove, der også kæmper en indre og ydre kamp med sin kunst kontra hendes mumitrolde-univers, som omverdenen og Tove selv ikke betragter som kunst. Men da Tove møder teaterinstruktøren Vivica Bandler, får hun opmuntrende ord med om de fantasifulde skabninger og finurlige historier. Både Vivica og den frisindede Atos Wirtanen bejler dog om Toves hjerte.

’Tove’ er på flere måder en fint engagerende film om kampen med både kunsten, kærligheden og at turde stole på sig selv og ens indre stemme. Det alt sammen nærværende forløst af blandt andet og netop skuespillerinden Alma Pöysti i den altoverskyggende titelrolle. Hun er et livligt livstykke, der både med sarthed og råstyrke går fantasifuldt gennem livet med alt, hvad det har at tilbyde af skønhed og modgang.

Det er svært ikke at blive grebet af hende og hendes historie, mens der også skabes et ganske charmerende tidsbillede af det spruttende kunstnermiljø med alt, hvad det betyder af fester og intern konkurrence. Krista Kosonen skal også fremhæves for en insisterende skildring af Vivica, mens Shanti Roney er både venlig og empatisk som Atos, der er med til at sende Tove ud i sin kærlighedssplittede situation.

’Tove’ er kort fortalt et ret så fint fortalt drama, der tager ok nuanceret livtag med den livsglade, men også splittede kvinde og kunstner Tove Jansson, hvor man i drypvise indspark filmen igennem ser mumitroldenes finurlige verden komme til live. Det er derfor også til at leve med, at fortællingen måske nok går en noget konventionel vej gennem sit portræt, der af og til også mister en smule medrivende momentum.

’Tove’ får 4 ud af 6 stjerner:

’Tove’ har biografpremiere den 3. juni.