Få et okkult gys med ‘The Conjuring: The Devil Made Me Do It’

Biografanmeldelse: Det begyndte i 2013 med James Wans vellykkede og urovækkende ’The Conjuring’. En skrækfilm, der siden har affødt et helt univers af gysende grumme film og karakterer. Fra filmene om bl.a. den uhyggelige dukke Annabelle og den dæmoniske nonne samt naturligvis en to’er om det paranormale efterforskerpar Ed og Lorraine Warren. Nu er parret klar med et nyt okkult gys med deres tredje film.

‘The Conjuring: The Devil Made Me Do It’ har således Warren-parret i centrum for endnu en skræmmende sag, som involverer en mordanklaget, der hævder at være besat af en dæmon i gerningsøjeblikket. En sag, der er baseret på virkelighedens Warren-par. Efter en lidt bumlet start, finder filmen dog en ganske medrivende kurs gennem en fortælling, der lever i krydsfeltet mellem overnaturligt gys og en krimigåde.

Spørgsmålet er nemlig bl.a. hvorfor og ikke mindst hvem, der står bag at have hidkaldt dæmonen, der også kommer til at true, ikke kun den unge mordanklagede mand, men også de to paranormale efterforskere. Gyset kombinerer således på fin vis et krimimysterie med både snigende uhygge samt dog mest grumt bulder og brag. Det er dog også en historie, der har Warren-parret som bl.a. dramatisk rygrad.

Ganske vist spiller den mordanklagede – bl.a. hans forhold til sin kæreste – også en dramatisk rolle, men det er for mig Ed og Lorraine, der får et fint følelsesmæssigt greb i mig. Det ikke mindst takket være Patrick Wilson og Vera Farmiga i rollerne som parret, der med liv og sjælen på spil går ind i sagen. De har en uskyldsren sødme sammen og ikke mindst intens pondus – både hver for sig og særligt sammen.

Filmens fortælling er måske nok en kende kantet udfoldet. Der diskes dog heldigvis op med flere veliscenesatte gyserscener. Bl.a. en, der på opfindsom vis indebærer en lille dreng og en vandseng, videre til klaustrofobisk skumle krybekældre og naturligvis klassiske dæmonuddrivelser. Her leges endvidere på engagerende vis med et farligt spil mellem makabre okkulte syn og virkeligheden.

Kort fortalt er ‘The Conjuring: The Devil Made Me Do It’ endnu et skræmmende fint og urovækkende vellykket kapitel i fortællingen om Warren-parret, men også en god tilføjelse til det efterhånden store Conjuring-univers. Patrick Wilson og Vera Farmiga binder på følelsesmæssigt rørende vis filmens dramatisk sammen, mens der bestemt også spædes til med en solid omgang gysende godt tænkte skrækscener.

‘The Conjuring: The Devil Made Me Do It’ får 4 ud af 6 stjerner:

‘The Conjuring: The Devil Made Me Do It’ biografpremiere den 3. juni.