‘Rocks’ er både skøn teenager-energi og en ubærlig skæbne

Biografanmeldelse: Det er med skøn ungdommelig energi, at den skæbnesvangre fortælling om teenageren Rocks og hendes lillebror Emmanuel skyder sig veloplagt afsted. Jeg kommer med ’Rocks’ nemlig helt ind i kernen af en tæt vennegruppe af unge piger, der med hver deres smittende tilstedeværelse giver fortællingen ægte liv og charmerende humor

Der er dog en alvorlig side af fortællingen. Shola – med kælenavnet Rocks – og hendes bror bliver nemlig fra den ene dag til den anden forladt af deres alenemor, da hun af ikke helt klare grunde vælger at forsvinde uden andet end et kortfattet brev og en håndfuld penge. Nu må Rocks på egen hånd tage hånd om livet og sin bror. Hun vil nemlig ikke fortælle omverdenen om deres ulykkelige situation.

Det bliver starter på en både rørende og engagerende fortælling om blandt andet afsavn, sorg, familie og ikke mindst vigtigheden af venskaber. Det er netop hos sidstnævnte element, at en af filmens helt store trumfkort skal findes. For gruppen af veninder er ganske enkelt spillet med både stor overbevisning og troværdig indbyrdes dynamik, der både rører og maner til eftertanke.

I front finder man en hele vejen skøn Bukky Bakray som Rocks, der med nerve, nærvær og nuancer i sit portræt af en teenager i problemer – ydre som indre – bringer sjæl, varme og ren menneskelighed til den desværre en kende forudsigelige fortælling. Det sagt, er netop hun filmen værd. Det ikke mindst også i samspil med blandt andet Emmanuel i skikkelse af en dejlig drenget D’angelou Osei Kissiedu.

Jeg bliver også nødt til blandt andet at fremhæve den omsorgsfulde veninde Sumaya, der spilles energisk og med indtagende empati af Kosar Ali. I det hele taget lykkedes det instruktør Sarah Gavron at få yderst fine præstationer frem hos samtlige medvirkende. Fra perifere teenagere til skolens lærere. ’Rocks’ lever altså lige så meget af sine karakterportrætter som af sin konkrete handling.

’Rocks’ er kort fortalt en velfortalt lille historie, der også favner de store linjer i teenager-livet, der byder på stærke venskaber og for Rocks en ubærlig situation, der pludselig kræver, at hun skal være langt mere voksen end, hvad man på nogen måde kan forvente sig af hende. Filmen kender desuden sin besøgstid med en fin spilletid på 93 minutter, der ret så engagerende omfavner både sine karakterer og historie.

’Rocks’ får 4 ud af 6 stjerner:

’Rocks’ har biografpremiere den 3. juni.