‘The Trial of the Chicago 7′ er et sprudlende retssalsdrama

Biografanmeldelse: Med et veloplagt greb ikke kun om sit hold af umage karakterer, men også selve den historiske fortælling og helt centralt kernen i filmen, nemlig retssalsdramaet, bringer instruktør og manuskriptforfatter Aaron Sorkin historien engagerende til live i den grundlæggende spændende ’The Trial of the Chicago 7’. Filmen er ikke uden fodfejl, men aldrig nok til at dramaet ikke kommer fint i mål.

Publikum bliver taget med til 1968. USA hiver i tusindvis af unge amerikanere ind i Vietnam-krigen, der som bekendt ikke var uden sin del af modstandere. Således bliver en fredelig protest til Demokraternes landsmøde arrangeret, men ender imidlertid med at blive et voldeligt sammenstød med ordensmagten. Efterfølgende bliver otte mænd slæbt i retten for at stå bag optøjerne.

Blandt de af staten anklagede finder man de ret så forskellige karakterer – blandt andet den kække hippie Abbie Hoffman, den ordentlige Tom Hayden og familiefaderen David Dellinger samt den sorte Bobby Seale. Flokken af tiltalte er måske nok enige i kampen imod krigen i Vietnam, men deres forskelligheder gør også, at de er ret så uenige om, hvordan retssagen og deres protest skal gribes an.

’The Trial of the Chicago 7’ er altså i høj grad også et karakterbåret drama, hvor man finder engagerende skuespillere i front. Blandt andet en underspillet morsom Sacha Baron Cohen som Abbie, mens Eddie Redmayne giver den som mere alvorlige Tom. Mark Rylance er de anklagedes rolige, men også bestemte advokat og Joseph Gordon-Levitt er den unge advokat på statens side.

Således bringer skuespillerne engagerende dynamik til dramaet, mens Aaron Sorkins velskrevne replikker fyger veloplagt afsted – det sammen med filmens overordnede flow, der fint forløses sine to timer og ni minutter til trods. Som indledningsvis nævnt, er filmen dog ikke uden fodfejl. Det hele er nemlig noget firkantet skåret, mens overraskelserne i fortællingens udfoldelse kører noget forudsigeligt derudaf.

Det er desværre med til at hive noget af den karaktermæssige tyngde og nerve ud af dramaet, der også momentvis mister flyvehøjde. Selvom det hele måske nok kører lige lovligt snorlige, så er kampen frem og tilbage i retssalen dog ganske spændende at følge – det sammen med de interne stridigheder blandt de anklagede. Derfor er ’The Trial of the Chicago 7’ også overordnet en dramatisk fornøjelse.

‘The Trial of the Chicago 7′ får 4 ud af 6 stjerner.

‘The Trial of the Chicago 7′ har biografpremiere den 1. oktober.