Få promillen medrivende op med Mads Mikkelsen i ’Druk’

Biografanmeldelse: Ifølge en norsk filosof er mennesket født med en halv alkoholpromille for lidt. Indtag af alkohol er derfor med til at åbne sindet og sætte kreativiteten fri. Med afsæt i denne teori kaster fire gymnasielærere sig ud i at have en konstant halv promille i blodet. De fire venner er nemlig på hver deres måde groet mere eller mindre fast i livet, hvorfor der skal ske noget nyt!

De begynder derfor at drikke afmålte mængder af alkohol i løbet af dagen – naturligvis også i arbejdstiden. Resultatet er ret så interessant. Livet synes nemlig nu pludselig meget lettere og arbejdet kører med langt mere overskud. Men, men, men… deres fordrukne forsøg udi alkoholens virkninger får ikke overraskende sin del af konsekvenser for hver af deres liv.

Mads Mikkelsen leder an som historielæreren Martin, hvis ægteskab slår knuder, mens en generel tomhed har indfundet sig i hans liv. Det er derfor også tillokkende at peppe livet op med en halv promille dagen igennem. Mads Mikkelsen har ganske enkelt et ansigt og en tilstedeværelse, jeg ikke kan løsrive mig fra. Han er både skrøbelig, trist og et menneske af nuanceret liv.

I rollerne som de øvrige tre undervisere finder man engagerende modspil af en veloplagt Thomas Bo Larsen, en underspillet morsom Magnus Millang og en til at starte med forsigtig Lars Ranthe. De fire bakker hinanden både morsomt og sine steder helt rørende op. Et dynamisk samspil, der overvejende virker naturligt og troværdigt – fra drukture til mere alvorstunge scener.

Instruktør og medforfatter Thomas Vinterberg er med ’Druk’ altså blandt andet lykkedes medrivende godt med at give sine karakterer levet liv og har samtidig ramt en overvejende fin balancegang mellem det morsomme og tragiske i sin til tider også tankevækkende fortælling, der sætter alkoholkulturen i stævne. Desværre fremstår filmen bare sine steder lidt som en firkantet samtalestarter om alkohol.

Det gør desværre også fortællingen en kendt stiv i det. Noget af filmens ellers fine dramatiske tyngde ryger derfor en kende ud af kurs og mit følelsesmæssige engagement vakler. Heldigvis lever ’Druk’ i høj grad af netop sit mandlige firkløver, deres venskab, forskelligheder og virile drukture. Det kan de sine steder en kende forcerede tematikkers iscenesættelse heldigvis ikke ændre på. Skål!

’Druk’ får 4 ud af 6 stjerner:

’Druk’ har biografpremiere den 24. september.