Koldt kalkuleret, men heldigvis også sød sukkerjul med ‘Last Christmas’

Biografanmeldelse: Jeg har intet imod sukkersøde romantiske komedier – og ej heller julefilm i samme boldgade. Men med ‘Last Christmas’ fungerer forudsigeligheden og klichéerne bare ikke for alvor, men fremstår mest af alt stive og endnu mere fatalt koldt kalkulerede. Ja, den politisk korrekte tone filmen igennem tager overhånd og dramaet mister faldhøjde.

Hertil kommer en i udgangspunktet – og langt ind i filmen – desværre også lettere usympatisk og egoistisk hovedkarakter i form af den forvirrede unge kvinde Kate. Hun lever et kaotisk liv uden egenlig retning, men tynget af problemer og en drøm om at slå igennem som sangerinde. Men med jobbet som nisse i en julebutik synes hun at være groet fast i et ikke videre sundt spor i livet.

Den desværre en smule uelskværdige Kate spilles heldigvis med nok sødme, charme og lattermildhed af Emilia Clarke til, at karakteren rammer nogenlunde blødt ind i mit hjerte. Hun har kanter, man kan slå sig på – uden dog rigtigt at blive farlig. Helt ulidelig perfekt og glad i låget er Kates flirt imidlertid i form af den evigt smilende Tom – spillet irriterende af Henry Golding.

Den politisk korrekte agenda gennemsyrer desværre i så høj grad filmen, at den også mister noget af sin følelsesmæssige troværdighed. Alle nationaliteter, forhold og familiekonstallationer er repræsenteret, mens der også smides en røvfuld hjemløse ind i møllen. At kulminationen på det hele så er lige præcis så sukkersød og forudsigelig som forventet, kan jeg fint leve med.

Jeg mener, den søde slutning hører på sin vis genren til. Men vejen derhen er altså desværre brolagt med, hvad der føles som lidt for beregnende elementer til, at jeg bider på. Jeg forbliver følelsesmæssigt for distanceret til, at jeg bliver som sådan engageret i Kates liv og hendes forhold til den mystiske Tom. Ja, hele filmens første cirka totredjedele synes desuden at gå lidt i ring.

Kort fortalt, så er ‘Last Christmas’ en sød og forglemmelig lille julefilm om at gøre godt her i verden, at finde sin vej i livet og ud af mørket. Emilia Clarke redder med sin charme, latter og sødme filmen fra at falde helt på røven, mens humoren ganske vist også flere gange rammer fint plet. Desværre emmer filmen af at være mere kalkuleret end oprigtig julehjertelig.

‘Last Christmas’ får 3 ud af 6 stjerner.

‘Last Christmas’ har biografpremiere den 14. november.