Skrøbeligt kunstnerportræt med ‘Marianne & Leonard: Words of Love’

Biografanmeldelse: Lad det være sagt med det samme: jeg er vild med Leonard Cohen og hans både dramatiske og dystre samt forførende og smukke musik. Med dokumentarfilmen ‘Marianne & Leonard: Words of Love’ dykkes der ned i manden bag musikken, hans passion og mange kvinder – særligt musen og hans kærlighed til norske Marianne Ihlen.

Man bringes med nye interviews, voice-over samt arkivmateriale med tilbage til 1960’ernes bekymringsfrie tider. På den græske ø Hydra mødes en gruppe kunstnere for at skrive og synge, arbejde og elske. Heriblandt den aspirerende forfatter – og vortende musiker – Leonard Cohen samt netop Marianne Ihlen. Friheden søges, mens de bevidsthedsudvidende stoffer flyder.

Dette blev starten på et livslangt kærlighedsforhold, der på trods af, at de gik fra hinanden fulgte dem begge hele livet – det på kryds og tværs af deres respektive livsbaner. Det med en gennemgribende kærlighed med både sine op- og nedture – og det svære forhold mellem kunstner og muse i en tid, hvor livet blev prøvet af og kærligheden ligeså.

‘Marianne & Leonard: Words of Love’ er således ikke kun historien om deres forhold, men også et tidsbillede samt en skildring af Leonard Cohens karriere – fra starten som forfatter, videre til musiker og hans årelange ophold i kloster samt hans tilbagevenden til musikken med sine legendariske optrædener – jeg selv har været heldig at opleve ham to gange.

Her med numre som ‘So Long, Marianne’ og ‘Bird on a Wire’ – begge udsprunget af Marianne Ihlen. En film om den svære passion, den umulige balance mellem kunsten og kærligheden – en fortælling og den dystre side og depressioner som Leonard Cohen også kæmpede med, mens hans karriere tog fart og de mange kvinder kom ind i og gik ud af hans liv.

‘Marianne & Leonard: Words of Love’ er ikke en perfekt og ultimativ dokumentar film om Leonard Cohen, men den giver et både skrøbeligt og ømt samt kærligt og interessant kig ind bag manden bag myten samt ikke mindst hans forhold til og inspiration fra Marianne Ihlen. Hertil kommer både rørende og morsomme anekdoter fra venner og samarbejdspartnere gennem deres begges liv.

‘Marianne & Leonard: Words of Love’ får 4 ud af 6 stjerner:

‘Marianne & Leonard: Words of Love’ har biografpremiere den 14. november.