En sitrende god Christian Bale ræser i højt tempo i racerfilmen ‘Le Mans ‘66’

Biografanmeldelse: Jeg kan mærke motorens brølende kræfter, vejbanens farlige kurver og adrenalinens sødme pumpe, når jeg med racerkører-dramaet ‘Le Mans ’66’ bringes med ned i de susende racerbiler tilbage i 1966. Det er muskuløse og masseproducerende Ford overfor elegante og unikke Ferrari. Ja, det er amerikanerne mod italienerne, når startskuddet lyder.

Filmen er baseret på en virkelig historie. En klassisk underdog-fortælling. For tilbage i 1960’erne dominerede den strømlinede røde Ferrari på racerbanen under 24-timersløbet Le Mans i Frankrig. Denne dominans vil Ford imidlertid udfordre, hvorfor den både dygtige, visionære og stålsatte bildesigner Carroll Shelby sættes på sagen om at vinde det prestigefulde løb.

Ind på scenen træder den karismatiske, men også noget løse kanon og temperamentsfuld Ken Miles. En yderst talentfuld racerkører, der ganske enkelt bare er bedre end de andre, men også svær at tøjle – hvilket ikke helt passer ind i Fords image. Derfor bliver racerløbet henimod at slå Ferrari ikke kun en kamp mod italienerne, men også en kamp mod Fords interne bureakrati.

Christian Bale er den iltre, men også charmerende Ken Miles, der ved, hvad han vil, kan og må gøre for at slå modstanderen. Han er ganske enkelt svær at få øjnene fra. Overfor ham finder man den noget mere fattede, men ikke mindre passionerede Shelby i skikkelse af en cool Matt Damon. De to er en umage duo, det er svært for mig ikke at holde af og heppe på.

Kampen mod Ferrari er naturligvis ikke kun en ydre kamp, hvor Fords manglende kendskab til racerbiler ikke er den eneste – og meget store – udfordring, der her skal vindes. Det er naturligvis også en indre kamp, der skal kæmpes. Det er dog den ydre kamp, der fylder mest. Jeg kunne godt have tænkt mig at komme lidt længere ind i sindet på de to kamphaner, så løbet fik mere nærvær.

Det er dog til at leve med, da blandt andet netop kemien mellem Damon og Bale er medrivende, mens racene på banen er engagerende. Desværre bliver filmen dog også lige lang nok for sit eget bedste med sine to timer og 32 minutter. Fortællingen mister undervejs lidt af sit momentum, sin intensitet og dramatiske nærvær. ‘Le Mans ’66’ er dog i sidste ende ganske enkelt en solid underholdningsfilm direkte fra Hollywoods drømmemaskine.

‘Le Mans ’66’ får 4 ud af 6 stjerner:

‘Le Mans ’66’ har biografpremiere den 14. november.