Horrorfilmen ‘Us’ leverer gribende gys, vilde WTF-øjeblikke og sort humor

Gys på Blu-ray: Okay, instruktør og manuskriptforfatter Jordan Peele tog komplet røven på mig med sin formidable gyser-bastard ‘Get Out’ i 2017. Nu er han tilbage med sin nye film ‘Us’ – og jeg kan ligeså godt allerede nu sige, at den ligeledes er formidabel. En overraskende, spændende og nervepirrende gyseroplevelse, der satte sig både i min krop, mave og i mit hoved.

Det hele starter ellers idyllisk, nemlig med, at den lille familien Wilson tager på en tiltrængt ferie i Santa Cruz. Solen skinner, mens alt ånder fred og ro. Det varer dog ikke længe, for da aftenen falder på, står der pludselige en familie udenfor deres hus. Hvem er de? Og hvad vil de mon? Dette bliver starten på den både gribende, gysende og drilske ‘Us’.

Mere vil jeg ikke gå ned i plottet, da det nemlig er fyldt med overraskelser, der fik mig til at gætte med på de medrivende eskapader filmen igennem. Herligt. Filmen er dog ikke kun neglebidende gys, den er også morsom – sorthumoristisk, vel at være. Ja, ‘Us’ er sjov, når den skal være det. Nervepirrende, når den skal være det. Og grusom, når den skal være det.

Til at forløse Jordan Peeles forrygende vision, finder man i den lille familie Lupita Nyong’o som moren Adelaide. Hun leverer et både intenst, gribende og empatisk portræt. Winston Duke er tilpas morsom som faren, mens de to børn i skikkelse af Evan Alex og Shahadi Wright Joseph er troværdige og ligeledes gribende bekendtskaber.

Med andre ord, så fungerer familien, så jeg hepper på dem hele vejen, når først lortet begynder at ramle. Men tro ikke, at du ved, hvad der helt kommer til at ske, for Jordan Peele er også en både legende og drilsk filmskaber, der blandt andet med en god omgang WTF-øjeblikke tager fat i kraven på mig flere gange undervejs. Skønt!

‘Us’ er kort fortalt en særdeles vellykket horror-film, der leger med genren og dens konventioner, mens der er puttet velafbalanceret sort humor ind i de både nervepirrende, gysende og grusomme løjer. Det er et for mig uden tvivl allerede et filmisk højdepunkt i 2019. Med andre ord, drop at se filmens trailer eller at læse mere om den – bare se den, og se den igen!

Ekstramateriale: Blu-ray-udgivelsen indeholder desuden en ret stor omgang ekstramateriale, hvor man får et indblik i filmen og dens tilblivelse i en længere række af featuretter, blandt andet en making of samt videre til det at optage filmen samt slettede scener med mere.

‘Us’ udkommer på dvd, Blu-ray og 4K Ultra HD den 29. august.