UNGE ASTRID: Drømmeren Astrid Lindgren går død i trist fortælling

Biografanmeldelse: Som titlen indikerer så er det i ‘Unge Astrid’ den svenske forfatterindes ungdomsår i midten af 1920’erne, der her foldes ud. Astrid Lindgren er som bekendt forfatterinden bag legendariske fortællinger om blandt andet Pippi Langstrømpe, Ronja Røverdatter, Brødrene Løvehjerte og ikke mindst Emil fra Lønneberg. Fortællinger de fleste børn kender til.

Hendes ungdom blev dog præget af en yderst skelsættende begivenhed. Hun falder nemlig som blot 16-årig for sin meget ældre redaktør, hvor hun er i praktik. Det ender med en ikke-ønsket graviditet. Det sætter både hele hendes og familiens verden på hovedet. For hvordan tackler man lige det – også når der er utroskab med i spillet fra redaktørens side?

Det er denne graviditet og fødsel, der er det centrale omdrejningspunkt for fortællingen, hvor man i filmens start møder en drømmende, legende og livslysten Astrid, der dog ændrer karakterer til det mere mutte, sørgmodige og triste, da graviditeten er en realitet. Det er naturligvis også fortællingen om en ung kvindes forvandling fra barn til voksen.

Endvidere er det også en film, der på denne måde forsøger at fortælle, hvad der ligger til grund for forfatterindens fortællinger, der kredser om blandt andet børn og mere tunge emner som ensomhed, død og afsavn. Man kommer således ok ind på livet af den unge kvinde, der trodser tidens forventninger og religiøse påbud for at at bryde fri og være sig selv.

I hovedrollen som Astrid Lindgren finder man en engagerende Alba August, der fornemt bringer både ungdommens gåpåmod og sorgløshed nuanceret til live samt et tynget sind over sin graviditet og barn. Man finder også en varm og nærværende Trine Dyrholm i en vigtig rolle – hun bibringer Astrids fortælling noget tiltrængt kærlighed og håb i en ellers håbløs situation.

Desværre er det meget lidt som instruktør og medforfatter Pernille Fischer Christensen får fortalt på filmens hele to timer. Fremdriften i fortællingen mister ganske enkelt filmisk flow og går død undervejs, hvilket de ellers fine skuespilspræstationer og tidsbillede ikke kan rette op på. Den dramatiske fortælling til trods ender ‘Unge Astrid’ altså med at være et kedeligt bekendtskab.

– ‘Unge Astrid’ får 3 ud af 6 stjerner:

– ‘Unge Astrid’ har biografpremiere den 31. januar 2019.