BIG HERO 6: Nu vil jeg også have min egen søde robot

Blu-ray-anmeldelse: Hvordan heler man efter at have mistet en af sine kære? Hvordan får man smerten, sorgen og tomrummet til at forsvinde? Ja, det er nogle ret tungsindige spørgsmål, men ikke desto mindre udgør de grundlaget for Disneys animationsfilm Big Hero 6. Men det er også evigtgyldige og vigtige spørgsmål, vi alle på et tidspunkt i livet må forsøge at finde svar på.

Det ville så nok bare være lidt sjovere, hvis man kunne have den nuttede robot Baymax ved vores side i sorgen. Det har den 14-årige robotbygger Hiro Hamada, som mister sin storebror i en tragisk ulykke. Hans bror efterlod nemlig sin intelligente sundhedsrobot, som nu bare vil, at Hiro skal få det bedre.

big hero 6 blu-ray 01 © 2015 Disney

Bare rolig, Big Hero 6 er på ingen måde en deprimerende omgang sorgdyrkelse. Det en hyldest af livet, familie og venskab. Men det havde du nok luret. Disney, du ved. Fortællingen får bare lidt bedre fat i tårekanalerne og mere dramatisk tyngde, når den er grundet i en tragedie. Og for at det ikke skal være løgn, døde Hiros forældre faktisk da han var 3 år gammel. Død, Disney og robotter. Hurray!

Samspillet mellem den småkejtede robot og den energiske Hiro er forrygende godt. Morsomt og rørende – uden at blive aaalt for sentimentalt. Som blandt andet, når Baymax med deadpan komisk timing og i roligt tempo lapper sig selv med tape eller med sin bobletykke krop kluntet forsøger følge med Hiro i små akavede hop. Ja, venskab heler den smerte, et plaster på knæet ikke formår.

big hero 6 blu-ray 03 © 2015 Disney

Naturligvis nusser den søde Baymax og Hiro ikke bare rundt hele vejen. For ulykken bag broderens død var ikke en ulykke. Hiro indleder således en heftig jagt på skurken bag og begynder derfor at opgradere Baymax med hjælp fra en flok af broderens opfindervenner. Filmen skifter således undervejs gear og går all in på actionfyldt animationsrabalder.

Det er bestemt også medrivende, når flokken suser gennem byen i en lille bil med skurken hidsigt i hælene og eksplosioner om ørene. Men jeg blev også en smule hevet ud af mit engagement i fortællingen og venskabet mellem Baymax og Hiro. Heldigvis er de farverige eskapader hele vejen underholdende og flotte at se på. Så på den måde lander vores helte i sikkert i mål.

Filmen, Big Hero 6, 4/6: 4_6 - stars_LILLE

big hero 6 blu-ray 04 © 2015 Disney

Ekstramateriale, billede og lyd:
Filmen gør sig helt forrygende godt på Blu-ray. Billedet står hele vejen skarpt, veldefineret og med flot detaljegrad, hvor alle universet mange fine detaljer kommer til sin ret med en flot, farvemættet og nuanceret farvepalet og solid kontrast. Lydsporet er ligeledes en sand fornøjelse med sin dynamiske brug af sine elementer, medrivende panoreringer og velbalancerede niveauer. Ekstramaterialet er ok, om end overfladisk.

Man får to fine kortfilm: Den søde Feast om en lille sulten hund (6 min.) og den tempofyldte Tokyo Go, hvor man følger Mickey Mouse i myldretrafikken (4 min.). Videre er der to featuretter om Big Hero 6: En, der ser på blandt andet historien og udgangspunktet i tegneserien bag, hvor cast og crew interviewes undervejs (15 min.) samt en med animatorerne, der diskuterer karaktererne (7 min.) og slutteligt fire slettede/ufærdige scener med introduktion af instruktørerne (i alt 13 min.).

Ekstramateriale 3/6 3_6 - stars_LILLE | Billede 6/6 6_6 - stars_LILLE | Lyd 6/6 6_6 - stars_LILLE

Samlet vurdering af Blu-ray-udgivelsen 4/6:
4_6 - stars

[tabgroup][tab title=”Big Hero 6 | Blu-ray-anmeldelse”]
big hero 6 cover
Originaltitel: Big Hero 6, USA, 2014
Release: 8. juni 2015
Instruktion: Don Hall, Chris Williams
Medvirkende: Ryan Potter, Scott Adsit, Jamie Chung m.fl.
Spilletid: 102 min.
Udgiver: Disney Home Entertainment[/tab][/tabgroup]