ENDER’S GAME: 12-årig knægts kamp for at redde Jorden fra grumme rumvæsner er et flot science fiction-kick

Blu-ray-anmeldelse: Der er rift om at overtage tronen efter Harry Potter har sendt Hermione hede blikke for sidste gang, og det der Twilight-helvede endelig har nået sin ende. Nu melder science fiction-filmen Ender’s Game sig så på banen – og det er bestemt ikke nogen dårlig kandidat til at hive skejser op af lommerne på de købestærke, unge mennesker. For her er tale om flot og medrivende fremtidsbulder.

Med rumskibssvung og skydegale rumvæsner sparkes filmen brølende i gang. Året er 2086 og Jorden er under angreb af aliens, men reddes i sidste øjeblik fra den nådesløse invasion. Vi springer herefter 70 år frem i tiden, hvor man siden angrebet har forberedt sig på, at de fæle bæster skulle vende tilbage. Man træner derfor børn til at blive krigstaktiske ledere, der vil kunne vinde en kommende intergalaktisk krig.

ender's game 05

En af disse børn er den 12-årige Ender Wiggin. Han udviser enestående evner ud i taktisk tænkning og har lederegenskaber, hvorfor han optages på Battle School. Ja, børnesoldater med en hær af rumskibe i ryggen. Ender må nu forlade sin familie for at blive trænet af benhårde militærfolk. Ikke nok med det, Ender udpeges som holdets vidunderbarn, hvilket afføder misundelse og han holdes derfor ude af fælleskabet. Ja, den stakkels knægt isoleres socialt, men forsøger at vende det til sin styrke.

Filmen er baseret på bogen af samme navn fra 1985, den første i en bogserie. Så der er nok af materiale for Hollywood, hvis succesen vel at mærke kommer i hus. Men mon ikke det sker. Her er i hvert fald tale om en tempofyldt film med et i udpræget grad smukt realiseret fremtidsunivers af rumskibe og vægtløse rum. Men netop filmens tempo er også med til, at historien til tider virker forceret – man hopper ganske enkelt fra det ene plotpunkt til det næste, før man nærmest når at følge med.

ender's game 02

Dette gør desværre, at filmen til tider føles en smule overfladisk, simpelthen fordi karakterudviklingen ikke når at følge med. Det er en skam, for her er masse af dramatisk guf at komme efter. Helt konkret det kyniske hierarki, som Ender indgår i på skolen og ikke mindst det enorme pres, han er under. Mens også temaer som venskab, fælleskab og selvopofrelse er på menuen, samt selvsagt samfundsmæssige problematikker om og hvad man vil ofre i krigens navn.

Man skal selvfølgelig også lige sluge, at her er tale om, at en 12-årig knægt skal redde Jorden. Men Asa Butterfield gør det virkelig godt i titelrollen – en overraskende kalkuleret knægt, der dog bløder op undervejs. En gnaven og autoritær Harrison Ford er desuden god som oberst Graff. Men på trods af den til tider lidt forjagede plotafvikling, er Ender’s Game en flot og medrivende film, der aldrig keder, men som desværre ikke helt får givet sine karakterer og tematikker pondus nok.

– Filmen, Ender’s Game, 4/6: 4_6 - stars_LILLE

Ekstramateriale, billede og lyd:
Blu-ray-udgivelsen er desværre uden ekstramateriale, til gengæld gør filmen sig virkelig godt. Billedet står veldefineret med solid kontrast, klare farver og flot detaljegrad, hvor science-fiction-universet virkelig kommer til sin ret. Lydsporet er fremragende og giver dynamisk pondus til både action og dialog, der velbalanceret håndterer lydsidens elementer. Så på trods af manglende ekstramateriale, holder udgivelsens samlede bedømmelse sig med nød og næppe på fire stjerner.

Ekstramateriale 0/6 0_6 - stars_LILLE | Billede 5/6 5_6 - stars_LILLE | Lyd 6/6 6_6 - stars_LILLE

– Besøg Filmskribenten på Facebook HER. [tabgroup][tab title=”Ender’s Game | Blu-ray-anmeldelse”]Samlet vurdering af Blu-ray-udgivelsen 4/6:
4_6 - stars
Enders Game cover
Originaltitel: Ender’s Game, USA, 2013
Release: d. 3. april 2014
Instruktion: Gavin Hood
Medvirkende:
Harrison Ford, Asa Butterfield, Hailee Steinfeld m.fl.
Spilletid:
114 min.
Udgiver:
Walt Disney Studios Home Entertainment[/tab][/tabgroup]