Uadskillelige brødre i brutal og beskidt gangsterfilm

Det er en rå, beskidt og brutal skildring af livet som gangster, man får serveret i John Hillcoats stemningstunge Lawless. Filmen er baseret på den sande historie om Bondurant-brødrene og deres ulovlige foretagende som hjemmebrændere i forbudstidens USA. Et spiritusforbud stopper dog ikke de tre brødre, men da den ihærdige specialagent Rakes gør sin ankomst, intensiveres jagten på trekløveret.

Forrest, Howard og Jack Bondurant vil dog ikke lade sig kue og fortsætter ufortrødent deres hjemmebrænderi. Et dramatisk setup, der måske ikke byder på de helt store overraskelser i historien, men som fortælles med fine og indtagende nuancer i både karaktertegningerne og miljøskildringen. Endvidere udfoldes Lawless ofte i et herligt dvælende tempo, der lader det naturskønne Franklin County i Virginia komme til sin ret og samtidig giver plads til, at historien kan slå medrivende rod.

For en ting er kampen mellem de to parter, en anden er den fængslende fornemmelse for personerne samt ikke mindst den verden og det liv, de lever. Her kan John Hillcoat virkelig noget. For selvom filmen måske er en smule ujævnt struktureret, så bliver den også blot bedre og bedre, jo længere man drages ind i brødrenes hårde liv. Ja, her er op til flere både intense og blodige, men bestemt også rørende øjeblikke.

KLIK VIDERE FOR RESTEN AF ANMELDELSEN–>

Shia LaBeouf er bærer troværdigt rollen som den usikre lillebror, der i takt med sine tiltagende ambitioner får mere selvtillid. Det er medrivende at se hans udvikling og ikke mindst, hvordan det påvirker dynamikken blandt brødrene. Tom Hardy er den mutte leder, der ikke tøver med at trække knojernet, hvis et problem lige skal løses. En stenstøtte af en mand, der nærmest forekommer udødelig, men også med et følsomt sind bag den ru facade.

For selvom det er en barsk mandeverden, man her tages ind, er der også en følsom klangbund i dramaet. Bl.a. i forhold til det modsatte køn, hvor Tom Hardy ikke helt ved, hvordan han skal håndtere den sødt æggende Maggie (Jessica Chastain). På samme måde giver den uskyldige romance mellem Shia LeBouf og den forsigtige Bertha (Mia Wasikowska) en rørende modvægt til filmens brutalitet.

Man må heller ikke glemme en diabolsk Guy Pearce, der med en ond midterskilning er herligt bizar som den sadistiske agent Rakes. En virkelig led satan. Skønt. Den ældste bror Howard (Jason Clarke) spiller en mindre rolle i filmen, men er et både dynamisk og uundværligt bindeled i den uadskillelige brødreflok. Man finder desuden en altid seværdig Gary Oldman i en birolle som karismatisk og mere klassisk gangsterkarakter med nålestribet habit og tommy gun – ja, über cool.

På samme måde som John Hillcoat gav sit personlige bud på en westernfilm med den fremragende The Proposition, så er Lawless heller ikke en gængs gangsterfilm efter Hollywoods drejebog. Det er en uglamourøs og underspillet sag, der tør give fortællingen tid til at rodfæste sig. Ja, måske en smule ujævn, men det er ikke noget, der spænder ben for den tunge atmosfære, de fine karaktertegninger og lækre soundtrack med bl.a. Nick Cave, der for resten også har skrevet filmen.

Originaltitel: Lawless, USA, 2012.
Premiere: 11. oktober 2012
Instruktion:
John Hillcoat
Medvirkende: Shia LaBeouf, Tom Hardy, Jason Clarke, Gary Oldman, Guy Pearce, Mia Wasikowska, Jessica Chastain m.fl.
Spilletid: 115 min.
Distributør: SF Film