Et stille drama om at finde vej i livet

Ensomhed og livets ligegyldighed hjemsøger den feterede skuespiller Johnny Marco (Stephen Dorff) i Sofia Coppolas seneste film, den sarte og subtile Somewhere. Her forsøger Johnny at komme tomheden til livs med fester, sprut og tilfældige kvindelige bekendtskaber, mens han uden stillingtagen driver gennem livet og blot følger sin assistents anvisninger, når der skal stilles op til interviews og photoshoots.

Men da hans 11-årige datter Cleo (Elle Fanning) banker på hans dør, må han mande sig op og begynde at tage ansvar for sit eget og ikke mindst datterens liv. Og måske er det først nu, at han for alvor ser ligegyldigheden i sin flagrende tilværelse, hvor det kun er overfladen, der dyrkes i de mange forhold.

Egentlig sker der ikke særlig meget i Somewhere – ikke umiddelbart i hvert fald. Men Coppola har med sin observerende fortællestil og insisteren på stilheden en evne til at indfange alle de usagte følelser. Denne nærmest nøgterne stil er med til at give filmen et nærvær og en realisme, der fint, forførende og rørende forløser dramaet – og det uden at blive sentimental.

KLIK VIDERE FOR RESTEN AF ANMELDELSEN —>

Somewhere minder på mange måder om Coppolas fremragende og ligeledes underspillede drama Lost in Translation, hvor en skuespiller også forsøger at finde en mening med tilværelsen. Og netop det at lade scenerne udspille sig uden de store armbevægelser skaber i Somewhere mange fine momenter. Som bl.a. da Johnny skal have taget et aftryk af sit ansigt. Scenen spejler fornemt hans ensomme og isolerede tilværelse, da han nu med ansigtet dækket af latex sidder alene og forladt tilbage i sminkerummet og kun med åndehuller ved næsen.

Her er altså ikke tale om en film med de store dramatiske udsving og en højspændt finale, hvor følelserne får frit løb. Men Stephen Dorff giver det stille drama troværdigt og nuanceret liv med sit portræt af den ombejlede skuespiller, mens Elle Fanning som datteren er naturlig og indtager sin rolle med en befriende uimponerethed.


Somewhere er en fin lille film om de store spørgsmål i livet, bl.a. hvordan man finder mening i tilværelsen og hvem man i grunden er, når alle lagene skrælles væk. En rørende og melankolsk film, der opløftende og med underspillet humoristisk sans indtager publikum med sin subtile elegance.

Ekstramateriale:
Filmens mange smukke billeder gengives flot og naturligt på Blu-ray-udgivelsen, hvor lydsporet fint sætter stemningen. Desuden medfølger filmen også på dvd, men ellers er den eneste ekstra feature en lille udmærket ’the making of’ (17 min.), hvor man er med på settet og de forskellige medvirkende interviewes.

Originaltitel: Somewhere, USA, 2010
Instruktion: Sofia Coppola
Medvirkende: Stephen Dorff, Elle Fanning m.fl.
Spilletid: 98 min.
Udgiver: SF Film