I LOSSENS TIME: Sofie Gråbøl farer vild i mørket

Sofie Gråbøl trækker i præstekjolen og træder ind i mørket i Søren Kragh-Jacobsens dystre drama I lossens time. Her støder religion sammen med videnskaben på en lukket institution, hvor en forstyrret knægt mener, det er Guds plan, at han skal begå selvmord. Ind under huden kommer man dog aldrig – hverken på Sofie Gråbøl i rollen som den søgende præst eller den plagede dreng i skikkelse af Frederik Johansen.

Filmen åbner ellers effektivt i et sneklædt Sverige. Her tropper drengen op en mørk aften hos et ældre ægtepar og slår dem begge to ihjel uden forklaring. Brutalt og ubehageligt. Han ender sidenhen på en lukket institution i Danmark, hvor psykologen Lisbeth udfører adfærdseksperimenter – blandt andet observerer hun, hvorledes en række af de indsatte reagerer på at få et kæledyr.

i lossens time 01

En kælen kat synes således at blive en mulig vej ind på livet af den ellers tillukkede dreng. Men da han i Guds navn forsøger at tage sit eget liv, tilkalder Lisbeth præsten Helen. Hun kan måske trænge ind til den forstyrrede dreng ved at tale med ham om Gud og livet på en anden måde, end hun formår som psykolog.

Det bliver således starten på en mørk rejse ind i smerten, hvor drengens grufulde handlinger aldrig til fulde forklares. Det er sådan set forfriskende, at her ikke gives et facit eller letkøbte, psykologiske svar på de spørgsmål, filmen stiller. Desværre er karaktererne ikke interessante, men fremstår blot løst optegnede, mens filmens afvikling snubler over en række flashbackscener af drengens fortid.

i lossens time 02

Sofie Gråbøl blafrer lidt i vinden som den empatiske præst. Hendes interesse i drengen og gruen forbliver overfladisk. Frederik Johansen mangler som den mutte knægt både dybde og flere nuancer, for at hans hemmelighedsfulde rolle får den nødvendige fylde og tvetydighed. Signe Egholm Olsen og Søren Malling gør det solidt (for at bruge et kedeligt ord) som henholdsvis psykolog og vagt.

I lossens time har i udgangspunktet en fascinerende fortælling med dragende tematikker, der griber ud efter både religion, liv, død og opvækst. Desværre forløses hverken karakterer eller historie specielt fængslende, selvom stemningen til tider er dragende dyster. Men samspillet mellem Gråbøl og Johansen bliver aldrig rigtigt farligt eller gribende nok og man ender i sidste ende med en flad fornemmelse i maven. Bøvs.

I lossens time, 2/6: 2_6 - stars_LILLE

i lossens time 04

Ekstramateriale, billede og lyd:
Blu-ray-udgivelsens billed- og lydside er langt mere vellykket end filmen. Billedet gengives skarpt og veldefineret med både solid kontrast, velbalancerede farvepalet og god detaljegrad. Lydsporet går klart igennem, hvor både replikker og øvrigt lydlandskab fungerer godt og dynamisk. Hertil kommer en ok omgang ekstramateriale.

Søren Kragh-Jacobsen giver en et minut lang pep talk/salgstale af filmen, mens der er mere at komme efter i et fint interview med ham, hvor han både kommer omkring filmens forlæg, et teaterstykke samt tanker om filmens tematikker og karakterer (19 min.). Videre er der et ligegyldigt indslag med tilfældige optagelser fra settet (6 min.), mens kommentarsporet Søren Kragh-Jacobsen, på samme måde som interviewet, fint kommer omkring filmens forskellige aspekter.

Ekstramateriale 3/6 3_6 - stars_LILLE | Billede 5/6 5_6 - stars_LILLE | Lyd 5/6 5_6 - stars_LILLE

– ’Synes godt om’ Filmskribenten på Facebook HER. [tabgroup][tab title=”I lossens time | Blu-ray-anmeldelse”]
Samlet vurdering, 3/6:
3_6 - stars
i lossens time cover
Originaltitel: I lossens time, Danmark, 2013
Release: d. 10. oktober 2013
Instruktion: Søren Kragh-Jacobsen
Medvirkende: Sofie Gråbøl, Frederik Christian Johansen, Søren Malling, Signe Egholm Olsen m.fl.
Spilletid: 93 min.
Distributør: SF Film[/tab][/tabgroup]