UNIVERSAL SOLDIER: DAY OF RECKONING: Brutal hævn og supersoldater

På samme måde som filmens hovedperson, bliver man her holdt hen i uvished om, hvad der egentlig foregår og hvordan det brutale plot hænger sammen – alt imens præsenteres man for supersoldater, automatvåben og øksekampe. Ja, Universal Soldier: Day of Reckoning er i grunden en ret mærkværdig film – hvilket er et plus.

Der gøres nemlig noget nyt med dette fjerde indspark i franchisen, der tog sin begyndelse i 1992 og kom bragende godt på benene igen i 2009 med den medrivende og højeksplosive Universal Soldier: Regeneration. Der er i denne ombæring ikke tale om samme omgang af ufortrøden actionbulder, men en mere afdæmpet sag.

universal 01

Det taler til dels til filmens fordel, men det adstadige tempo og hemmelighedsfulde plot hiver også noget momentum ud af løjerne. John vågner fra sin koma efter at have set sin familie brutalt myrdet af Luc Deveraux – en ond og skaldet Jean-Claude Van Damme. Men hvorfor dræbte han familien og hvordan passer John ind i det noir-lignende puslespil af identitetsproblemer og hævnmotiver?

Vi følger således i hælene på en fortumlet John, der forsøger at hitte redde i det lyssky plot, mens nedslag af hårde nævekampe, herligt blodskvulpende headshots og skyderier kiler sig ind i den krøllede fortælling. Ja, Dolph Lundgren dukker selvfølgelig også op – afbleget og stor som en okse. Herligt.

universal 02

Både han og Van Dammes tilstedeværelse forbliver dog ved et par halvstore cameos, men så absolut et par medrivende af slagsen. Men det er Scott Atkins, der står i centrum. Desværre er han bare ikke et videre interessant bekendtskab, selvom han forsøger sig som slagfærdig og traumatiseret antihelt. Han forbliver desværre kedelig.

Universal Soldier: Day of Reckoning er med andre ord lidt en blandet pose bolsjer. Den prøver noget forfriskende nyt med serien med et mere afdæmpet og udfordrende plot. Man får dog også sin del af pulserende action, men i sidste ende er afviklingen for ujævn til at filmen kommer helt vellykket i mål.

Filmen 3/6: 3_6 - stars_LILLE

Billede, lys, ekstramateriale:
Hvor filmen har sine skavanker, så spiller billede og lyd på Blu-ray-udgivelsen yderst overbevisende. Her er indtagende detaljegrad, flot farvegengivelse og i det hele taget et veldefineret billede. Lydsporet spiller ligeledes lækkert og giver både plads til stilhed og brølende action. Desværre medfølger der intet ekstramateriale.

Billede: 5/6 5_6 - stars_LILLE | Lyd: 5/6 5_6 - stars_LILLE| Ekstramateriale: 0/6 0_6 - stars_LILLE [tabgroup][tab title=”Universal Soldier: Day of Reckoning | Blu-ray-anmeldelse”]
Samlet vurdering: 3/6
3_6 - stars
universal soldier cover
Originaltitel: Universal Soldier: Day of Reckoning, USA, 2012
Udgivelse: d. 26. marts
Instruktion:
John Hyams
Medvirkende: Scott Adkins, Dolph Lundgren, Jean-Claude Van Damme, Andrei Arlovski m.fl.
Spilletid: 114 min.
Distributør: Midget Entertainment [/tab][/tabgroup]