V/H/S: grumme hjemmevideoer er håndholdt horror

Så har en håndfuld filmskabere med hang til horror kastet sig over found footage-formatet, hvor håndholdt kamera indfanger diverse grufulde begivenheder – og ja, det holder. For med antologi-filmen V/H/S bruges sub-genren medrivende godt og med solid sans for både intensitet og grumt nærvær. En horror-lækkerbisken.

Rammefortællingen for de fem kortfilm omhandler en flok gutter, der bryder ind i et hus, hvor de falder over en stak VHS-bånd. På skift ser de det grumme indhold og vi ser med. Der lægges veloplagt ud med Amateur Night, hvor en bytur tager en uventet drejning sent på natten, hvor et nogle gutter har slæbt to piger med hjem.

vhs 02

En både fæl og fascinerende fortælling, der går linen ud og fornemt anvender first-person-perspektivet. Med Second Honeymoon kommer vi med et ungt par på roadtrip, hvor de får uventet natligt besøg. Stemningsfuld og med en både brutal og overraskende slutning. Tuesday the 17th er en slasher med unge på afveje. Her finder man en aparte morder og fine kills, der er med til at holde dampen oppe.

Efterfølgende står den på en creepy webcams-chat med The Sick Thing That Happened to Emily When She Was Younger, hvor underlige gespenster indtager en piges lejlighed. Et mindre stærkt indslag, men med et twist, der hæver oplevelsen og efterlader en med fine ubesvarede spørgsmål. Slutteligt ender vi med 10/31/98 til halloween-fest, hvor et hjemsøgt hus gør livet surt for gæsterne. Sjov og sprælsk gru.

vhs 01

Alle filmene er interessante og holder et godt niveau, både hvad angår idéer og æstetik. Men blandt andet står David Bruckners Amateur Night og Ti Wests Second Honeymoon stærkt. Rammefortællingen Tape 56 binder fint antologien sammen og bevarer uhyggen mellem filmene, mens gutterne skifter VHS-bånd.

Det er desuden lækkert, at de fleste af filmene er skudt på VHS (eller fingeret). Det giver en gritty, skummel og herlig old school-fornemmelse til de i forvejen grumme løjer. Jeg glæder mig til at se efterfølgeren V/H/S/2 – og det vil du helt sikkert også gøre efter, at du har set denne.

Filmen: 4/6: 4_6 - stars_LILLE

Billede, lys, ekstramateriale:
Billedet spiller på sin slidte VHS-æstetik, men det fremstår nu alligevel til tider en kende grumset og med et ikke helt veldefineret billede. Det er dog intet, der for alvor spænder ben for uhyggen. Lydsiden er solid og understøtter fint uhyggen med god atmosfære og velbalancerede niveauer. Der medfølger intet ekstramateriale.

Billede: 4/6 4_6 - stars_LILLE| Lyd: 4/6 4_6 - stars_LILLE| Ekstramateriale: 0/60_6 - stars_LILLE[tabgroup][tab title=”V/H/S | Dvd-anmeldelse”]Samlet vurdering: 4/6
4_6 - stars

vhs cover
Originaltitel:
, USA, 2012
Udgivelse: d. 26. februar 2013
Instruktion:
Ti West, Adam Wingard, Chad Villella m.fl.
Medvirkende: Calvin Reeder, Lane Hughes, Adam Wingard m.fl.
Spilletid: 111 min.
Udgiver: Midget Entertainment[/tab][/tabgroup]