IT COMES AT NIGHT: Kom med langt ud i en paranoiatung skov

Biografanmeldelse: Der gives ikke mange svar i den paranoiatunge og psykologiske survival-thriller It Comes at Night. Her udfolder den skæbnesvangre fortælling sig nemlig nærmest som et grumt mareridt af mistro, tungsind og klaustrofobisk overlevelse. Publikum dumpes nemlig her direkte ned hos en lille familie langt ude i en øde skov, hvor overlevelse er øverst på dagsordnen.

Her har mor, far og søn således forskanset sig i et stort hus midt mellem de høje stammer, som strækker sig som som fængselsbare op mod den omklamrende himmelhvælving. En dødelig og yderst smitsom sygdom har nemlig sendt menneskeheden til tælling, hvorfor de tre har søgt tilflugt langt fra andre mennesker.

It Comes at Night biograf 02

Naturligvis forløber deres overlevelsesliv dog ikke uden problemer. De møder nemlig en dag en fremmed mand derude i skoven, hvilket sætter intense tandhjul i gang – for kan de nu også stole på ham og hans tilsyneladende ufarlige historie? Herfra følger man det mennesketunge drama klamre sig underspillet ud med blandt andet sirlige kamerabevægelser rundt i husets dystre indre og den krøllede skovs besværende tilstedeværelse.

Det er dog i høj grad også den konstant trykkede stemning og urovækkende atmosfære, der bærer filmen frem gennem det lavmælte mareridt af en fortælling. Modløst og repetativ, hvor dagene går med at klamre sig til livet og nætterne indtages af mareridt med blodig opkast og klamme gamle mænd. Det er dog ikke kun i nattens mulm og mørke, at mareridtet indfinder sig, da filmens kynisme knuger sig stramt om halsen på mig og sætter sig tungt i min mave.

It Comes at Night biograf 01

Joel Edgerton leder an som faderen, der med konstant sammenbidt mine gør sit bedste for at sikre sin kone Sarah og sønnen Travis’ sikkerhed. Carmen Ejogo er både frygtsom og fermt beskyttende som hans hustru, mens sønnen hjemsøges at natlige mareridt og samtidig forsøger at bearbejde den traumatiserende tilværelse han og forældrene pludseligt er blevet underlagt.

It Comes at Night er kort fortalt et levendegjort mareridt, der i et snigende tempo og med sin fortsat mere urovækkende atmosfære satte sig tungt i mig. På den bedste måde, vel at mærke. Så selvom de dystre eskapader går lidt i kynisk tomgang hist og her, er det bestemt en dejlig klaustrofobisk og deprimerende omgang overlevelses-uhygge. Ja, tag du roligt en tur ud i den store mørke skov.

It Comes at Night får 4 ud af 6 stjerner:
4_6 - stars


- It Comes at Night har premiere den 15. juni 2017.

It Comes at Night biograf poster