GAME OF THRONES 2. SÆSON: fejden for tronen fortsætter

Jeg har netop været en tur i det episke Westeros, hvor den igen stod på sex, sværdkamp og intriger med den forrygende 2. sæson af HBO’s Game of Thrones. Her fortsætter kampen om en plads på Jerntronen i 10 medrivende afsnit, der tager os omkring stridighederne mellem de syv kongeriger og de forskruede familierelationer.

Har du endnu ikke set serien, vil jeg lige advare om spoilers, hvad angår 1. sæson. 2. sæson tager nemlig over, hvor vi sidst forlod den indædte kamp om magten. Den snu Lannister-slægt kommer endnu mere i spil her, hvor blandt andet den veltalende dværg Tyrion (Peter Dinklage) er en af sæsonens helt centrale karakterer.

got 02

Han er heldigvis også en af de mest interessante, men det store persongalleri er faktisk spækket med lutter spændende karakterer. Netop heri består en af seriens helt store styrker. Men ikke alene er det et stærkt og engagerende cast, der her smeder rænker, slås med sværd og mister forstanden – de mange karakterer og plottråde er også forbilledligt balanceret, så man får et godt indblik i alle de forskellige parter.

Her kommer vi selvfølgelig også forbi familien Stark, der som bekendt mistede deres konge i Ned Stark ved 1. sæsons nervepirrende afslutning. Dette brutale faktum ekkoer fortsat potent i dramaet, hvor Nikolaj Coster-Waldau som kongedræberen, den uforudsigelige Jaime Lannister igen er på banen – det samme er den unge kong Joffrey Baratheon, som man i den grad har lyst til at give en endefuld.

got 01

Vi følger selvfølgelig også hvorledes det går Daenerys Targaryen (Emilia Clarke) og hendes små drager, hvis rejse fører hende og hendes folk til den eksotiske by Qarth, der rummer flere hemmeligheder. For ja, det middelalderlignende univers indeholder også magiske elementer, der dog bruges velovervejet og aldrig tager overhånd, men formår at være overraskende og ofte skræmmende indspark i det intense drama.

Ja, niveauet holdes med andre ord højt i 2. sæson, der ramte mig mere rent end den i øvrigt også fremragende 1. sæson. Afsnit efter afsnit serveres det komplekse drama medrivende og rummer fortsat herlige gråzoner, mens moral og etik, liv og død også dirrer nærværende i dramaet, hvor både gamle og nye ansigter kommer i spil på fængslende vis. Jeg sulter allerede efter 3. sæson.

Filmen: 5/6 5_6 - stars_LILLE

got 03

Billede, lys, ekstramateriale:
Blu-ray-udgivelsen leverer sæsonen med et smukt og veldefineret billede. Her er god detaljegrad, solid kontrast og fint nuancerede farver. Lydsporet spilledes ligeledes virkelig godt og går klart igennem med både god bund og fin klang. Desuden medfølger en omfattende og interessant omgang ekstramateriale.

Her får man hele 12 informative kommentarspor med blandt andet cast og crew, der fortæller om både praktiske aspekter ved produktion samt karakterer, historien og anekdoter. Videre er der en række features. En, der ser på syv af seriens karakterer (16 min.), en om seriens store slag (31 min.) og en interessant rundbordsdiskussion med cast og crew (24 min.) samt en feature om seriens forskellige religioner (8 min.).

Hver episode kan desuden ses med en såkaldt ’In-Episode-guide’, hvor man undervejs blandt andet kan få forklaret mytologi, locations og de medvirkendes baggrund. Endvidere er der et interaktivt kort med information om de forskellige riger.

Billede: 5/65_6 - stars_LILLE | Lyd: 6/66_6 - stars_LILLE | Ekstramateriale: 5/65_6 - stars_LILLE[tabgroup][tab title=”Game of Thrones 2. sæson | Blu-ray-anmeldelse”]

Samlet vurdering: 5/6

5_6 - stars

got cover

Originaltitel: Game of Thrones second season, USA, 2011

Udgivelse: d. 5. marts 2013

Instruktion: Alan Taylor m.fl.

Medvirkende: Peter Dinklage,  Lena Headey, Aidan Gillen, Richard Madden, Alfie Allen,  Kit Harington m.fl.

Spilletid: 541 min. (10 episoder)

Udgiver: Warner Home Entertainment[/tab][/tabgroup]