LOOPER: Hjernevridende tidsrejse er medrivende science fiction

Man kan ikke andet, end at blive rundtosset, hvis man forsøger at få fod på tidsrejser og deres mange paradokser samt hjernevridende muligheder. Men det er unægteligt en fascinerende tanke at kunne rejse frem og tilbage i tiden, hvilket forløses både medrivende og intelligent i den intense tidsrejsethriller Looper.

Vi befinder os i 2042, hvor lejemordere – såkaldte loopers – arbejder for fremtidens kriminelle. For i 2072 er tidsmaskinen en realitet og ofre sendes således tilbage i tiden for at blive likvideret og gemt af vejen. Men en dag, da looperen Joe står klar til at trykke på aftrækkeren, i det øjeblik ofret fra fremtiden dukker op, er det hans eget fremtidige jeg, han pludselig ser i øjnene – og hvad gør man så…?!

For som looper risikerer man nemlig, at arbejdsgiverne sender ens ældre jeg tilbage i tiden, så man uvidende dræber sig selv – en barsk måde at blive fyret på. Men Joes ældre jeg har ikke som de andre ofre en sæk over hovedet og undviger skuddet. Så nu er der to gange Joe på fri fod, hvilket selvfølgelig ikke går. Snart er begge jaget vildt, mens de forsøger at hitte redde i og styre hvad fremtiden vil bringe…

Ja, det kan hurtigt blive knudret, når tiden overvindes og en mand møder sit ældre jeg i en jagt på at overleve fremtiden. Men instruktør og manusforfatter Rian Johnson formår elegant at etablere sit tidsrejsekoncept uden at man mistes undervejs – men heldigvis nok til at de modstridende tidskomplikationer pirrende kilder ens intellekt.

Det er intelligent science fiction, der nærmest ubesværet forener sit koncept med en hele tiden flertydigt æggende historie og interessante karakterer – og det uden at miste sin kvalitet som rendyrket thriller-underholdning. Joseph Gordon-Levitt og Bruce Willis – som henholdsvis en ung og en gammel Joe – har en vedkommende kompleksitet og uforudsigelig dynamik filmen igennem. Deres tanker snor sig udfordrende om samme hjerne, mens tiden slår krøller og fremtiden omskrives.

Og selvom her bestemt leveres højspændt action med automatvåben og blodsprøjt, så er det mere historien og karaktererne, der er i front end konstant dundrende bulder og brag. Looper stoler nemlig på sin historie og gemmer sig altså ikke bag tanketomme eksplosioner og fremtids-gadgets, men bruger disse elementer med omtanke og som en naturlig del af filmens fængslende univers.

Jeg er dog i tvivl om nødvendigheden af at sminke Gordon-Levitt, så han matcher en ung Willis. Det synes til at starte med en smule akavet – også selvom makeuppen er overbevisende. Men det ændrer bestemt ikke på, at Looper er et yderst medrivende bekendtskab, der bag tidsrejser og science fiction også er en gribende fortælling om kærlighed og hvad man vil ofre for at bevare den. Tankevækkende, tragisk og smukt. Jep, Looper er klar til at indtage pladsen som en science fiction-nyklassiker.
[tabgroup][tab title=”Looper | Biografanmeldelse”]Vurdering: 5/6

Originaltitel: Looper, USA/Kina, 2012
Premiere: 4. oktober 2012
Instruktion:
Rian Johnson
Medvirkende: Joseph Gordon-Levitt, Bruce Willis, Emily Blunt, Paul Dano, Noah Segan, Jeff Daniels m.fl.
Spilletid: 118 min.
Distributør: UIP[/tab][/tabgroup]