Mark Wahlberg på sin sidste smuglertur

Det er ikke just originalitet, der tynger action-dramaet Contraband. Her er det den klassiske historie om den kriminelle, der er blevet lovlydig, men som pga. sine nærmestes sikkerhed må lave ét sidste job på den forkerte side af loven. Men selvom her ikke er meget nyt under solen, så er det stadig en ganske solid og velkomponeret omgang underholdning.

Mark Wahlberg spiller den forhenværende mestersmugler Chris Farraday. Han har lagt sin kriminelle karriere bag sig for at hellige sig familien med to drenge og en sød kone. Men da hans svoger bliver rodet ud i noget snavs, står han og familien pludselig for skud. Så nu må den ellers så retskafne familiefar lige på én sidste smuglertur.

Det går selvfølgelig ikke efter planen og forhindringerne synes nærmest presset ud af manuskriptet hvert tiende minut. Men der balanceres ofte medrivende mellem intens action og menneskeligt drama, mens logikken dog ikke synes at have første prioritet. Derimod holdes et fint tempo og de tilhørende plotdrejninger holder løjerne kørende det meste af vejen mod den bombastiske finale.

KLIK VIDERE FOR RESTEN AF ANMELDELSEN–>

Mark Wahlberg spiller med vanlig luft på stemmen og bredskuldret muthed den tapre eks-kriminelle, der stadig er vild med suset fra smuglerturene. Hans sidekick spilles af Ben Foster, en af mine favoritter og altid en fornøjelse at overvære – hvilket også er tilfældet her, selvom han ikke helt synes at komme til sin ret.

Kate Beckinsale spiller konen med ben i næsen. Hun fungerer desværre mere som et plotredskab end et rigtigt menneske, men hun giver sin noget flade karakter nok energi til, at man involveres i hendes og Chris’ drama. Giovanni Ribisi er skydeglad überbølle med slikhår og tatoveringer – jep, en skøn kliché på en skurk.

Men selvom det hele synes mere eller mindre velkendt – og det er ikke kun pga., at her er tale om et remake af den islandske Reykjavík Rotterdam – så smides der tilpas med overraskelser og utroværdige action-scener på bordet til, at Contraband sejler sin smuglerskude nogenlunde sikkert i havn. Muligvis ikke hele vejen lige elegant, men både med bulder, brag og en ofte fængslende fremdrift.

Ekstramateriale, billede og lyd:
Blu-ray-udgivelsen gengiver flot filmens dunkle æstetik og matte farveskala – lige fra detaljerige panoramaskud af storbyer til de intense nævekampe. Lydsporet er ligeledes solidt, hvor der gives god plads til både skudsalver og det sprøde soundtrack. Herudover medfølger en stak traditionelt ekstramateriale. Man får 12 ligegyldige slettede scener (6 min.), en ok ’making of’ (17 min.) samt en feature, der ser lidt nærmere på stunts og action (8 min.).

Her er den vanlige rygklapning, men også et par fine kig på filmens tilblivelse. Endvidere får man et kommentarspor med instruktøren Baltasar Kormákur og producer Evan Hayes. De taler bl.a. om remaket kontra originalen – jeg havde dog ikke tålmodighed til hele sporet. Man kan også se filmen med et ’picture-in-picture’-spor, hvor features popper op undervejs – jeg vil dog anbefale at se dem via menuen.

Originaltitel: Contraband, USA/England/Frankrig, 2012
Instruktion: Baltasar Kormákur
Medvirkende:
Mark Wahlberg, Kate Beckinsale, Ben Foster, Giovanni Ribisi, Lukas Haas, J.K. Simmons, William Lucking m.fl.
Spilletid: 1 time 49 min.
Udgiver: Universal Home Entertainment