Manisk Nicolas Cage sætter igen ild til lortet

Yes! Så er min personlige favorit, Nicolas Cage tilbage i rollen som kædesvingende og kraniebrændende antihelt i Ghost Rider: Spirit of Vengeance. Her er fuld smadder på en manisk Cage samt et overbud af overspil, okkult vrøvl og action-overdrev. Det er dumt, farverigt og overraskende underholdende. Og ja, når Ghost Rider pisser, så pisser han ild, selvfølgelig.

Historien er noget mere eller mindre sammenhængende sludder. Johnny Blaze, der er besat af den flammefyldte dæmon, og derfor i tide og utide forvandler sig til det aggressive ildmonster, hyres af en religiøs kult til at få fat i en knægt, der er havnet i kløerne på Djævelens håndlangere. Som betaling vil Blaze få ophævet sin forbandelse som læderklædt flammekaster – og så går den vilde jagt…

Der er ikke tid til eftertanke eller nogen form for reel sympati for Blazes sjælekvaler som forbandet motorcykelkører. Det er hele vejen uhøjtidelig djævelskab og ballade. Man må bare hænge i, mens den fortabte rytter sender skurke til tælling – som bl.a. da han forvandler en kæmpe udgraver-maskine til et spruttende flamme-våben. Sådan!

Det er ikke kun Cage, der giver en karikeret præstation – sådan er det mere eller mindre hele vejen rundt. Idris Elba er oplagt som vinglad og opkæftende præst, mens Ciarán Hinds overspiller for alle pengene som Djævelen selv, i kvabset menneskekrop og med blodsprængt øje. Violante Placido er dog noget anonym som kvindeligt sidekick, mens Johnny Whitworth heller ikke er videre interessant som olm skurk.

Der bruges desuden nogle flotte og atypiske locations, bl.a. Cappadocia i Tyrkiet, der med sine særegne bjergformationer udgør et overraskende smukt bagtæppe til den bumlende og til tider lidt for fjogede action-tonser. Men hey, det er nu meget sjovt, at Cage undervejs refererer til sin egen udskældte bi-scene i remaket af The Wicker Man. Men en smule mere veldoseret dumhed havde klædt filmen.

Det er Mark Neveldine og Brian Taylor, der har instrueret. De stod bag den ulidelige og kedsommelige Gamer (min anmeldelse) samt de mere underholdende ’Crank’-film. Deres frapperende tempo samt uhøjtidelige (infantile) tone er intakt. Resultatet er et fandenivoldsk og sprudlende flammehav af kluntet historiefortælling, en herlig overstadig Cage og rigeligt med nonsens-action. Take it or leave it.

Ekstramateriale, billede og lyd:
Der følger desværre intet ekstramateriale med, udover filmen på dvd – øv. Til gengæld står billedet virkelig flot og knivskarpt hele vejen, mens også farvegengivelsen er overbevisende med velafstemte nuancer og god kontrast. Lydsporet buldrer ligeledes solidt afsted med god bund og heftige panoreringer.

Originaltitel: Ghost Rider: Spirit of Vengeance, USA/UAE, 2011
Instruktion: Mark Neveldine, Brian Taylor
Medvirkende: Nicolas Cage, Ciarán Hinds, Idris Elba, Violante Placido, Johnny Whitworth,Christopher Lambert m.fl.
Spilletid: 95 min.
Udgiver: Nordisk Film