Stakåndet Nicolas Cage snubler rundt i plothuller

Faste læsere vil vide, at jeg har et blødt punkt for Nicolas Cage – hvilket bestemt er en fordel for rækken af de mere eller mindre tvivlsomme produktioner, han har været involveret i de seneste mange år. Selvtægts-thrilleren Seeking Justice er så endnu en ujævn og plothulsfyldt sag med en stakåndet Cage i centrum. Ja, det er noget værre vrøvl, men hvor kan jeg dog godt lide at være i selskab med den kære Cage.

Cage er lærer, spiller skak og er lykkelig gift med sin smukke kone – en sød January Jones. Jep, en helt almindelig og sympatisk gut. Men hans liv vendes på hovedet, da hans kone udsættes for et brutalt overfald. For samme dag kommer Cage i kontakt med en hemmelig selvtægtsgruppe, der tilbyder at tage sig af gerningsmanden. Til gengæld skal Cage så bare gøre dem en mindre tjeneste en anden gang.

Hjælpeløs og fyldt med vrede takker Cage ja til det lyssky tilbud – men selvfølgelig er aftalen ikke problemfri. For det viser sig snart, at gruppen har dystre hemmeligheder. Cage er nu fanget i et udspekuleret net og ender selv i politiets søgelys. Således er der lagt op til en plotvridende thriller med spørgsmålet om retfærdig, hævn og forløsning på menuen – men der så sandelig også er blevet plads til plothuller, mange.

Første scene er et meget god eksempel på filmens manglende evne til at fortælle historien troværdigt og uden at man i tide og utide undrer sig over de medvirkendes handlinger. Her presses en mand ud over en afsats i sin bil, og selvom der er tid nok til i det mindste at forsøge at forlade i førersædet, bliver han troligt siddende og venter blot på at styrte mod den sikre død. Jep, skuddet skal jo kassen…

En ting er dog mere eller mindre troværdige enkeltscener, noget andet er filmens overordnede historie, hvor Cages kamp mod selvtægtsgruppen kringler sig mere og mere usandsynligt afsted. Men i stedet for at de mange plottwists er med til at drive historien engagerende videre, nuancere selvtægtsgruppens metoder og sætte Cages moralske dilemmaer i spil, så skaber de blot mere undren end spænding.

Men på trods af filmens høje nonsens-niveau, så mønstres der en smule intens paranoia samt en cool flugtscene på tværs af en motorvej. Jeg blev dog aldrig for alvor grebet af Cages krumspring, men han er altså godt selvskab – med galskab i øjnene og sin følsomhed intakt. Man finder desuden en laber Guy Pearce i rollen som selvtægtsgruppens kølige leder. Desværre er han – præcis som filmen – forglemmelig.

Ekstramateriale, billede og lyd:
Der medfølger intet ekstramateriale, men til gengæld gør filmen sig godt på Blu-ray. Den matte billedside står veldefineret, skarpt og med en flot farvepalet. Lydsiden fungerer ligeledes overbevisende med god bund og velafstemte niveauer.

Originaltitel:
Seeking Justice, USA, 2011
Instruktion: Roger Donaldson
Medvirkende: Nicolas Cage, January Jones, Guy Pearce, Harold Perrineau, Jennifer Carpenter, Xander Berkeley m.fl.
Spilletid: 1 time 45 min.
Udgiver: Scanbox Entertainment