Gribende virusudbrud spreder skræk og rædsel

Steven Soderberghs fremragende virus-film Contagion gør absolut intet godt for min bakteriefobi – hvilket jo er et sundhedstegn for denne type film (tøhø). For det er et i den grad myrekrybende rædselsscenarie, der opbygges i denne snigende mavepuster. Her går en virus nemlig med hastige skridt dødens uhyggeligt sejrsgang verden over. Det er på en gang underspillet paranoia og verdensomspændende panik. Atju…!

Virusudbruddet skildres gennem forskellige menneskers liv og man får herved syn for flere af det skræmmende scenaries facetter. Lige fra familiefaren, der forsøger at bevare familiens tryghed til en konspiratorisk journalist, der via nettet påvirker i tusindvis af læsere, videre ind i laboratorier og regeringskontorer, hvor man jager en antivirus og samtidig forsøger at holde massepanikken på afstand.

Multiplotstrukturen er med til på elegant vis at beskrive hvordan de involverede parter både direkte og indirekte påvirker hinanden – og selvom her overvejende er et observerende syn på katastrofen, så bindes de mange tråde gribende sammen. Det lykkedes bl.a. ved en fin balancegang mellem netop et overordet blik på de sociale mekanismer og samtidigt med et skarpt øje for det nære, menneskelige drama.

KLIK VIDERE FOR RESTEN AF ANMELDELSEN–>

Her er altså ikke tale om en katastrofefilm i gængs Hollywood-forstand – I ved, med svulstige panoramaskud af skrigende folkemængder og actionfyldte scener i kamp mod tiden. Så lad dig ikke narre (eller afskrække) af, at man finder en række Hollywoodstjerner i flere af de centrale roller. Det giver blot smitten lidt star quality bl.a. at have Gwyneth Paltrow, Matt Damon, Jude Law, Kate Winslet, Laurence Fishburne og Marion Cotillard ombord. Bum.

Det er bestemt også fine præstationer, der leveres. Lige fra Jude Law som ihærdig journalist til en fokuseret Kate Winslet, der forsøger at bremse virussen. Filmens egentlige stjerne er dog selve katastrofen og måden scenariet foldes ud på. Det gælder både filmens sirlige puslespilsstruktur og den eskalerende paranoia, men også det labre score af Cliff Martinez, der smyger sig intenst om den stemningsfulde billedside.

Contagion er ganske enkelt forførende og foruroligende virusgys, der overbevisende fører den angstfyldte ’hvad nu hvis’-præmis ud i livet. For er vi overhovedet forberedte til et sådant udbrud – og hvordan ville man selv reagere? Ja, civilisationens fernis er nok tyndere, end man lige går og tror. For når først en dødelig virus sender tusindvis i graven, hvor hjælpsom er naboen så egentlig – og hvad med en selv?

Ekstramateriale, billede og lyd:
Filmens smukke billedside gengives flot og overbevisende på Blu-ray-udgivelsen, hvor også det atmosfærefyldte og forførende soundtrack gives medrivende spillerum.  En sand audiovisuel fornøjelse – det grusomme scenarie til trods. Desværre er udgivelsens ekstramateriale ikke noget særligt.

Her finder man blot tre korte og overfladiske features, hvor både cast og crew samt forskere bl.a. ser på filmens temaer og snakker om virusudbrud. Først er der en feature, hvor det bl.a. diskuteres hvor stor en trussel et virusudbrud reelt udgør og hvad man ville gøre for at bekæmpe det (11 min.). Herefter får man lidt sniksnak med skuespillernes møde med rigtige virusforskere (5 min.) og slutteligt en kort og munter animeret feature om hvordan en virus spredes og kan forebygges (2 min.).

Originaltitel: Contagion, USA, 2011
Instruktion: Steven Soderbergh
Medvirkende: Matt Damon, Kate Winslet, Jude Law, Laurence Fishburne, Gwyneth Paltrow, Marion Cotillard, Elliott Gould, Jennifer Ehle, Bryan Cranston  m.fl.
Spilletid: 106 min.
Udgiver: Warner Home Entertainment