ANNA KARENINA: Keira Knightley og kærlighed svøbt i smukke billeder

Nej, jeg har ikke læst den russiske roman fra 1877, Anna Karenina af Leo Tolstoy, som filmen er baseret på. Det burde nu heller ikke være nødvendigt for at nyde Joe Wrights smukke filmatisering med Keira Knightley, Jude Law og Aaron Taylor-Johnson i et kompliceret trekantsdrama.

Keira Knightley er Anna Kerenina, der er gift med politikeren Alexei Karenin, spillet med følsom diktion af Jude Law. Deres ægteskab vakler dog – Anna begynder at tvivle på deres ægteskab og hun får øjnene op for officeren Vronsky, spillet af Aaron Taylor-Johnson (ja, Kick-Ass) med korngult hår og overskæg.

Anna Karenina 01

Det er dog kun et kort sum up af historien, eller hovedhistorien om man vil. For i biroller og sidehistorier vendes og drejes kærligheden ligeledes, hvor de mange facetter, faldgruber og modstridende følelser får liv. Både den rene, intellektuelle og idealistiske kærlighed samt den kødelige, tragiske og umulige kærlighed. Ja, det er en af de der evigtgyldige historier.

Men selvom forlægget er mere end 100 år gammel, er der ikke noget forældet ved denne filmatisering. Jo, den finder ganske vist sted i 1800-tallets Rusland med smæk på de store kjoler, stramme manerer og en gudfrygtig tro på ægteskabets ubrydelige bånd. Men instruktør Joe Wright har et særdeles elegant øje for billeder, tempo og filmisk flow, der hele vejen holder smukt liv i fortællingen.

Anna Karenina 02

Her leges der veloplagt mediet, hvor scenerne nærmest som teaterkulisser smyger sig ind og ud af hinanden i både overraskende og medrivende sceneovergange. Lige fra imponerende balscener med lysekroner, der svæver ned fra loftet til sneklædte vidder og hæsblæsende hestevæddeløb. En visuelt medrivende lækkerbisken. Desværre kom jeg ikke helt ind på livet af dramaet og de medvirkende.

Ikke at Keira Knightley, Jude Law og Aaron Taylor-Johnson ikke gør god figur, for det gør de. Men følelserne forbliver mere deres, end at de satte sig i mig. Desuden giver den søde kærlighedshistorie mellem Alicia Vikander som prinsesse Ekaterina og Domhnall Gleeson som Konstantin Levin et fint og uskyldigt modspil til det tragiske trekantsdrama. Ja, du kan roligt læne dig rette og nyde denne smukke film.

Anna Karenina
4/6: 4_6 - stars_LILLE

Anna Karenina 03

Ekstramateriale, billede og lyd:
Filmens forførende billedside kommer virkelig til sin ret på Blu-ray. Her står de mange duperende scenerier veldefineret, med mættede farver og imponerende detaljegrad. Lydsporet er ligeledes en fornøjelse med sine velbalancerede niveauer, klare dialog og medrivende musik. Der medfølger også ok ekstramateriale.

Man får et ok kommentarspor med Joe Wright, der informativt guider en igennem filmen med tanker om både den visuelle stil og det historiemæssige indhold. Herudover er der otte slettede scener med et par fine imellem (13 min.) samt en håndfuld featuretter, der noget overfladisk ser på historien (5 min.), det at filmatisere romanen (5 min.), Keira som Anna (4 min.), Joe Wright på settet (5 min.), lidt om kostumerne (3 min.) og slutteligt en time-lapse over filmsettet (8 min.).

Ekstramateriale 3/6 3_6 - stars_LILLE | Billede 5/6 5_6 - stars_LILLE | Lyd 5/65_6 - stars_LILLE

– ’Synes godt om’ Filmskribenten på Facebook HER. [tabgroup][tab title=”Anna Karenina | Blu-ray-anmeldelse”]
Samlet vurdering 4/6:
4_6 - stars
Anna Karenina cover
Originaltitel:
Anna Karenina, England, 2012
Release: d. 3. september 2013
Instruktion: Joe Wright
Medvirkende: Keira Knightley, Jude Law, Aaron Taylor-Johnson m.fl.
Spilletid: 2 timer 9 min
Udgiver: Universal Studios Entertainment[/tab][/tabgroup]