Rynket Rutger Hauer ser rødt… blodrødt!

Okay, læg de fine filmfornemmelser på køl – det er tid til gryntende voldsfarvelade med den skamløst underholdende og uhæmmede Hobo with a Shotgun. Den er ligesom Machete baseret på en af de falske trailers, der fulgte med Quentin Tarantino og Robert Rodriguez’ Grindhouse-projekt Death Proof og Planet Terror. Men modsat den sløve Machete, så leveres her brutal og utæmmet exploitation.

I centrum for de bizarre herligheder finder man en forrygende Rutger Hauer, der som hjemløs bums snerrer sig olmt gennem gaderne i en hærget by. Men han får nok af de kriminelle bøller og beslutter sig for at tage sagen i egen hånd. Så bevæbnet med en skarpladt shotgun og en pige ved sin side, pløkker han sig vej gennem karikerede voldspsykopater og korrupte betjente – hell yeah…!

Filmen leverer sprælsk og umotiveret vold, bare bryster og overdrevent stofmisbrug – just for the heck of it, alt imens skøre og skønne karakterer slår sig løs. Bl.a. finder man en herlig manisk Brian Downey som skrupelløs überboss og Molly Dunsworth som den prostituerede Abby, der selvfølgelig har et hjerte af guld. Det er dog den karismatiske Rutger Hauer, der med sit fugede fjæs og kølige oneliners stjæler billedet, “You and me are goin’ on a car-ride to hell… and you’re riding shotgun…!”

Hertil kommer filmens atmosfærefyldte og gennemførte æstetik, der forfører med kradse farver i rød, blå og grønne nuancer samt ikke mindst det medrivende synth-score, der sætter trumf på det trøstesløse univers. Jep, det er 70’erne og 80’ernes voldsfilm, der hyldes her, men det uden at Hobo with a Shotgun mister sin egen identitet og berettigelse. For ganske vist vækker filmen nostalgiske minder, men den fremstår stadig frisk og ny. Herlig fandenivoldsk.

Hobo with a Shotgun er med andre ord et både vanvittigt og vellykket tag på exploitation-genren, hvor publikums mest underlødige ønsker indfries. Det er cool, kompromisløs og vaskeægte filmfryd uden så meget pis – og fik jeg for resten nævnt den komplet bizarre finale? Well, you’re in for a treat…!

Ekstramateriale, billede og lyd:
Der medfølger desværre intet ekstramateriale, til gengæld står filmen flot på Blu-ray. De hidsige farver er gengivet med god mæthed og fine nuancer. Lydsiden sparker ligeledes lystigt afsted med velbalancerede niveauer.


Originaltitel: Hobo With a Shotgun, USA/Canada, 2011
Instruktion:
Jason Eisener
Medvirkende:
Rutger Hauer, Gregory Smith, Robb Wells, Molly Dunsworth, Brian Downey m.fl.
Spilletid:
1 time 26 min.
Udgiver:
Atlantic