Tre tragiske skæbner på vej mod afgrunden

Siden jeg for et års tid siden stødte på de første rosende omtaler af den knugende thriller Red White & Blue, har jeg været spændt på at se filmen. Nu er den udkommet her i landet – ledsaget af et en smule misvisende cover med blodsprøjt og en bagbundet tøs. Jo jo, her er bestemt brutale scener, men det er langt fra den momentvis blodige slagside, der er drivkraften – det er derimod filmens komplekse skæbneportrætter.

Her møder man tre tragiske personer, der alle er faret vild i livet og hvis veje krydses på fatal vis. Det er elegant og lavmælt fortalt, hvor alt det usagte fornemt er med til at forme karaktererne. Her følger man den hjemvendte og ustabile soldat Nate (Noah Taylor), Franki (Marc Senter), hvis kræftsyge mor ligger for døden og Erica (Amanda Fuller), der forsøger at dulme tomheden i sit liv med den ene mand efter den anden.

Personer med ar på sjælen og i underskud af ægte omsorg, men som alle af forskellige årsager enten ikke formår eller tillader sig selv at lade lyset slippe ind. Ja, det hele lyder ret deprimerende – det er det sådan set også, men fortalt med stor indlevelse og sat sikkert i scene af instruktør og manusforfatter Simon Rumley. Han formår på subtil vis at lade intensiteten tage til filmen igennem, hvilket gør det svært ikke at involvere sig i dramaet.

KLIK VIDERE FOR RESTEN AF ANMELDELSEN–>


Red White & Blue er en film, der tager sig god tid og tør dvæle ved sine karakterer – det uden at plottet umiddelbart drives frem af hver enkelt scene. Det er både en af filmens styrker, men også hvad der suger lidt af livet ud af oplevelsen. For undervejs bliver dramaet lidt lang i spyttet – hvilket hev mig en smule ud af de grumme løjer.

Men på trods af lufthuller og kunstpauser, så fik filmen et solidt greb i mig efterhånden som de tre personers liv flettes uløseligt sammen og den nervepirrende finale nærmede sig. En intens kollision, der absolut ikke er for sarte sjæle og hvor håbløsheden for alvor folder sine mørke vinger ud.

Men man skal altså ikke sætte næsen op efter et hurtigt slasherfilms-fix, hvilket coveret kunne få en til at tro. Derimod skal man være beredt på en film, der giver plads til sine karakterer og tager et snigende koldt greb i sit publikum. Jeg blev dog ikke slået helt omkuld, men en knugende følelse i maven indfandt sig bestemt hos undertegnede i filmens sidste minutter. Pokkers grumt.

Ekstramateriale, billede og lyd:
DVD-udgivelsen gengiver filmens flotte billedside med indtagende farver og veldefinerede nuancer, mens også lydsiden spiller uden problemer – klart og velbalanceret.

Udgivelsens mest interessante ekstramateriale er en lille fin ’Making of’ (16 min.), hvor folkene foran og bag kameraet bl.a. snakker om filmens genremiks, historien og karaktererne. Herudover finder man filmens trailer og et par teaser-trailers, hvor bl.a. de tre karakterer kort introduceres. Til slut er der et par slettede/forlængede scener (4 min.), bloopers (3 min.), et slideshow med filmstills samt trailers for andre af selskabets udgivelser.


Originaltitel: Red White & Blue, USA, 2010
Instruktion: Simon Rumley
Medvirkende: Noah Taylor, Amanda Fuller, Marc Senter m.fl.
Spilletid: 98 min.
Udgiver: Another World Entertainment