Ensom overlevelse er forførende filmkick

Det er mildt sagt noget af en kattepine den naturglade Aron Ralston havner i, da han begiver sig ud i Utahs øde klippelandskab. Her ender et forkert skridt nemlig fatalt og han havner i en smal klippesprække med sin højre arm klemt fast af en enorm sten. Fanget og uden et menneske i nærheden. Hans kamp for overlevelse er kun lige begyndt.

Så simpelt er setuppet i Danny Boyles seneste film 127 Hours. James Franco har den altdominerende hovedrolle, som den både charmerende og uheldige hiker. Den mere end ubehagelige situation kan måske synes konstrueret, men er utroligt nok baseret på en virkelig hændelse fra 2003.

Selvom filmen stort set kun udspiller sig med Franco på skærmen klemt fast imellem klippevæggene, så holdes hjulene effektivt i gang og dramaet levende. Dette ikke mindst pga. en fremragende Franco, man bl.a. via hans eget videokamera som personlig skriftestol kommer helt tæt på, både rent fysisk og karaktermæssigt.

KLIK VIDERE FOR RESTEN AF ANMELDELSEN–>

Men også filmens både dragende og smukke billeder er med til at bære publikum medrivende igennem strabadserne, bl.a. med intense close ups af Franco og panoramaskud af det øde landskab. Desuden leges der på spændende vis med Arons virkelighedsopfattelse, hvor feberdrømme og søde minder flettes sammen.

Filmen afvikles altså på trods af den klaustrofobiske setting både hurtigt og tempofyldt. Måske også en kende for aggressivt til at man for alvor kommer helt tæt på situationen og bare får lov til at fornemme den ubehagelige stilhed og isolation. For Boyle spæder godt til med både split screens og et til tider pumpende soundtrack.

Men selvom filmen paces relativt hurtigt, går dramaet og Arons følelsesmæssige rejse ikke fløjten – og både følelser som ensomhed, egoisme og afsavn er hele vejen relaterbare. Filmen sidder måske ikke uafrysteligt fast i kroppen efterfølgende, men 127 Hours er så absolut og på trods af tragiske situation en både opløftende og underholdende oplevelse samt en visuelt forførende film.

Ekstramateriale, billede og lyd:
Blu-ray-udgivelsens billede imponerer med en indtagende skarphed og dybde, både i billederne af smalle kløfter, close ups og vidstrakte landskaber. Lydsporet spiller ligeledes upåklageligt med mange fine detaljer og medrivende panoreringer. Herudover følger filmen også med på dvd og som digital kopi.

Hertil kommer en stak fint ekstramateriale ledt an af et informativt kommentarspor med instruktør og forfatter Danny Boyle, producer Christian Colson og medforfatter Simon Beaufoy. De er gode til at komme omkring flere aspekter af filmen, bl.a. locations, Francos præstation og hvor filmen adskiller sig fra den sande historie.

Herudover medfølger seks slettede og interessante scener (34 min.), der bl.a. giver mere fylde til Francos karakter og en længere slutning. Herudover får man en spændende feature, der ser nærmere på virkelighedens Aron, bl.a. med interview af manden selv (15 min.) samt en bag-om-filmen (35 min.), hvor Boyle og Franco bl.a. fortæller om produktionen og virkelighedens Aron. Og så finder man en lille sød kærligheds-kortfilm (19 min.), der dog ikke har noget med 127 Hours at gøre. Et både interessant og relevant ekstramateriale, som bestemt er værd at kikke igennem.


Originaltitel: 127 Hours, USA, 2010
Instruktion:
Danny Boyle
Medvirkende:
James Franco, Amber Tamblyn, Kate Mara m.fl.
Spilletid:
94 min.
Udgiver:
SF Film