MONTPARNASSE BIENVENÜE: På kaotisk afveje i livet

Biografanmeldelse: Det kræver sin mand at rejse sig igen, når først livet fælder en. Eller for den sags skyld kvinde, som det er tilfældet i den fint kaotiske og franske ‘Montparnasse Bienvenüe’. Her møder man nemlig Laetitia Dosch i rollen som den på en gang skrøbelige og stærke Paula Simonian, der efter et hårdt brud flytter til Paris for at få fod på livet igen.

Men efter 10 år med fast grund under fødderne er det ikke så lige til for den 31-årige kvinde at finde tilbage på sporet. Men hun er på trods af et kaotisk indre målrettet opsat på at få styr på sig selv og tilværelsen. Vi dumper altså ned midt i hendes liv, der er på sit mest sårbare, tumulte og forvirrende. Ja, et såkaldt befriende og usminket portræt af en kvinde i frit fald.

Montparnasse Bienvenue 02

På samme måde som Paulas liv pludselig står uden egentlig retning, bølger filmen sig også blot derhen, hvor fortællingen på naturlig vis synes at føre. Nej, her er ingen stramt kalkuleret spændingskurve, men til gengæld et besnærende og relaterbart greb om livets af og til uregerlige gang. Denne retningsløshed rammer filmen oprigtigt og naturligt. En fornøjelse.

Det er med samme ublufærdige naturlighed, at man finder Laetitia Dosch i den ubetingede hovedrolle, der kæmper med både at skabe ny mening med livet samt at stable nye venskaber og relationer på benene. Det mens hun jonglerer med to jobs for at holde skindet på næsen på sin bumlede vej ud af skidtet og det følelsesmæssige kaos, hun befinder sig i.

Montparnasse Bienvenue 03

Den spillefilmsdebuterende instruktør Léonor Serraille rammer således både overbevisende og indtagende livets nedtur på en måde, som rammer mig engagerende oprigtigt. Det skyldes blandt andet – og ikke mindst – en dejlig fejlbarlig og kompleks hovedrolleindehaver, der nuanceret indrammes af Laetitia Dosch. Hun er både pisseirriterende og totalt charmerende.

Filmens styrke er altså netop dens naturlige omgang med livets på en gang både upolerede, uskønne og uforudsigelige gang, hvor jeg lukkes vellykket ind i et liv, der er på randen af nervøst sammenbrud. Jeg overlever derfor også fint et par lidt uforløste relationer undervejs, for i livet bindes der jo sjældent fine sløjer på venskaber og forhold. Livet forløber ganske enkelt bare.

– ‘Montparnasse Bienvenüe’ får 4 ud af 6 stjerner:
4_6 - stars

– ‘Montparnasse Bienvenüe’ får biografpremiere den 22. marts.