Håndholdt eksorcisme i sydstaterne

Jeg har et særdeles forskræmt forhold til dæmonbesatte mennesker og djævleuddrivelse. Derfor var det også med en hvis bæven, at jeg satte det håndholdte eksorcisme-gys The Last Exorcism i afspilleren. Helt skræmt til døde blev jeg dog ikke, men der leveres bestemt potent dæmon-gys og så er det et hele vejen troværdigt cast, som i filmen får sat deres tro på prøve.

Præsten Cotton Marcus har hele sit liv været stærk i sin tro. Men han er begyndt at tvivle og mener da også at eksorcisme er det rene hokus pokus. Han har derfor indvilget i at lade et kamerahold følge ham udføre ”djævleuddrivelse” og altså afsløre, at det hele blot er ét stort tryllenummer. Selvfølgelig viser der sig at være mere dæmon i den ellers så søde pige Nell, end Marcus og kameraholdet havde regnet med. Men hvor farlig er hun og er det overhovedet djævelen, som lurer i mørket?

KLIK VIDERE FOR RESTEN AF ANMELDELSEN —>

Filmen er lavet som en dokumentarfilm, som man bl.a. kender det fra The Blair Witch Project – altså en såkaldt mockumentary. Filmen opleves således kun gennem ét kamera, som vidne til uhyrlighederne. Man ved selvfølgelig godt, at her er tale om ren fiktion, men dokumentarstilen fungerer godt. Man kommer fint ind på livet af de medvirkende og så gøres der effektiv brug af kameraets point of view, bl.a. på en creepy tur rundt i det mørklagte hus, hvor den besatte Nell gemmer sig.

Det er desuden forfriskende, at filmen tager sig god tid til at etablere karaktererne og miljøet i det varme Louisiana, inden det for alvor går løs med uhyggen. En af grundene til, at filmen fungerer, er netop skuespillerne. De er alle troværdige og specielt er Patrick Fabian, som den karismatiske præst spændende at følge. Ellers er det Ashley Bell, der tager sin del af opmærksomheden ved overbevisende at forvandle sig fra yndig og uskyldig til dæmonbesat pigebarn. Oprigtigt skræmmende.

The Last Exorcism er måske ikke videre original og filmen mister også undervejs pusten en smule, men den neglebidende uhygge samles fornemt op og så leveres der op til flere hårrejsende sekvenser undervejs, bl.a. som følge af kameraets tur rundt i det mørklagte miljø. At slutning så kammer en smule over, er bestemt også til at leve med. Du kan altså roligt lade dig djævleuddrive af denne lille, veldrejede skrækfilm.

Udgivelsen indeholder desværre ikke noget ekstramateriale, men Blu-ray-udgivelsens tekniske sider fungerer til gengæld uden problemer. Billedet står farvemættet og indtagende med sin dokumentar-æstetik og på lydsiden sendes der også op til flere fine kuldegysninger ned af nakken på publikum.


Originaltitel: The Last Exorcism, USA, 2010
Instruktion: Daniel Stamm
Medvirkende: Patrick Fabian, Ashley Bell, Iris Bahr,
Louis Herthum, Caleb Landry Jones m.fl.
Spilletid: 87 min.
Udgiver: Midget Entertainment