CPH PIX: fængslet Manson i giallo-hvalmassakre

Fjerde dag på CPH PIX startede i Dagmar med det rumænske fængselsdrama If I Want to Whistle, I Whistle. En noget afdæmpet sag, som ikke ligefrem griber sit publikum med stor slagkraft. Men dramaet bygges langsomt op, som vor hovedpersons frustration tager til – og så venter der en ganske intens finale.

Mere eftertænksom end medrivende. Er man ude efter et knytnæveslag i samme genre, kan jeg anbefale den danske fængselsfilm R eller den franske Profeten.

Turen gik så til Empire på Nørrebro, hvor den brutale Manson-klan huserede i Leslie, My Name Is Evil. En ikke videre ophidsende sag, der noget sort/hvidt viser, at religiøs fanatisme er noget hø – uanset om man slår ihjel eller dømmer andre til døden. Ikke det store sus, dog ikke uden sorthumoristisk charme.

Op på cyklen og ind i Dagmar igen. Her ventede den fransk-belgiske Amer i en godt fyldt sal 1. Et nutidigt tag på en giallo – en italiensk thriller-genre, som havde sin storhedstid i 70’erne med bannerførere som Dario Argento og Mario Bava. Det var da også et sandt sansebombardement, som blev leveret i den næsten ordløse film.

Desværre holdes filmens åndeløse intensitet og poetisk legende væsen ikke i hævd hele vejen. Ikke desto mindre er det en film, der med sine mange smukke og gruopvækkende billeder, samt dirrende og hypnotiserende lydside er skabt til det store lærred. Så det er altså nu den skal ses!

Aftenen sluttede i Empire, hvor den islandske Reykjavik Whale Watching Massacre delte blodige øretæver ud. En overvejende solid horrorfilm, som kørte på skinner efter alle genrens regler. Et klassisk setup med en flok turister på afveje og lokale galninge på bersærkergang.

Det var forfriskende at se den velkendte historie og klichéerne udspille sig i nye omgivelser – ombord på et skrumlet skib ud for Islands kyst. Det var altså det meste af vejen underholdende at følge nedslagtningerne af det brogede persongalleri.

– Alle film har flere visninger på festivalen – så kom ud af døren og ind i mørket.